Столтенберг назвав умову для запрошення України до НАТО
Столтенберг назвав умову для запрошення України до НАТО

Столтенберг назвав умову для запрошення України до НАТО

Єнс Столтенберг очікує, що союзники на саміті висловлять "сильне повідомлення" про членство України.

Україна може отримати запрошення до членства в НАТО за умови погодження усіх краї-членів Альянсу, проте не під чассаміту у Вашингтоні.

Про це 10 липня сказав генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг під час брифінгу у Вашингтоні на саміті Альянсу з нагоди 75-ї річниці його заснування.

Єнс Столтенберг наголосив, що Україна стане членом Альянсу, проте наразі про дати говорити зарано.

Не запрошення до НАТО, а "суттєвий пакет з п'яти елементів"

"Я очікую, що союзники погодять суттєвий пакет, який складатиметься з п'яти елементів", - сказав Столтенберг.

Серед таких складових генсек назвав командну структуру НАТО з метою надання безпекової допомоги і забезпечення військової підготовки для України, а також довгострокове зобов'язання для продовження постійної підтримки нашої держави.

Також, за словами генсека НАТО йдеться про нові оголошення щодо надання негайної підтримки, зокрема, щодо засобів протиповітряної оборони, і нові двосторонні безпекові угоди, які з Україною укладатимуть окремі союзники НАТО.

Разом з тим, в НАТО мають намір збільшити зусилля із приведення ЗСУ до повної сумісності з арміями Альянсу - в тому числі завдяки роботі нового центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та навчання у Польщі.

"Разом усі ці п'ять елементів являють собою міцний міст для набуття членства України в Альянсі, і я впевнений, що союзники повторять зобов'язання, що Україна стане членом НАТО", - сказав Столтенберг.

Про що заявлять на саміті у Вашингтоні

Утім він утримався від коментарів щодо висновку про членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні, поки "не буде погоджено заяву союзників".

"Перемовини тривають прямо зараз. Я впевнений, що ми погодимо заяву пізніше сьогодні", - сказав Столтенберг.

Генсек підкреслив, що для запрошення України до членства треба отримати в НАТО консенсус, але наразі зарано казати, коли саме Україна стане членом. Він додав, що в Альянсі працюють спільно з Україною для дедалі більшого її наближення до членства в НАТО.

ППО для України: "союзники працюють наполегливо"

Окремо він нагадав, що президент України Володимир Зеленський у квітні звернувся до НАТО щодо посилення спроможностей ППО України.

"Ми пообіцяли наполегливо працювати щодо цього. І союзники працюють наполегливо ... Тепер у нас відучора є оголошення від президента Байдена і кількох інших союзників, що вони зможуть доставити п'ять нових передових стратегічних систем протиповітряної оборони", - сказав Столтенберг.

Зокрема, ціп'ять систем ППО мають доставити США, Італія, Румунія, Нідерланди і Німеччина. Йдеться про системи Patriot та SAMP/T. Також Україна отримає більше тактичних систем ППО, у тому числі NASAMS.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Зеленський не прийшов на відкриття саміту НАТО! Але Україну не обділили!

  • Візит прем'єра Індії до Путіна: у США відреагували на поїздку Моді до Москви
  • До України вже прибув третій ЗРК Patriot з Німеччини
  • Армія США замовила у виробника систем Patriot ракет на $4,5 млрд

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader