У ТЦК пояснили, що загрожує за неявку до військкомату по повістці і чи означає виплата штрафу звільнення від призову
У ТЦК пояснили, що загрожує за неявку до військкомату по повістці і чи означає виплата штрафу звільнення від призову

У ТЦК пояснили, що загрожує за неявку до військкомату по повістці і чи означає виплата штрафу звільнення від призову

У разі неявки по повістцідо територіального центру комплектування без поважних причин військовозобов'язаний громадянин нестиме адміністративну відповідальність. Вона передбачає накладення штрафу.

При цьому, якщо вчасно не заплатити штраф, виконавча служба здійснює примусове стягнення суми в подвійному розмірі. Про це в інтерв'ю "Телеграфу" розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

За його словами, якщо громадянин порушує правила воєнного обліку, на нього накладають штраф. При цьому у разі несплати штрафу протягом 15 днів ТЦК спрямовує постанову про адміністративне стягнення до відділу державної виконавчої служби для виконання у примусовому порядку. Після цього, крім подвійної суми штрафу, порушнику доведеться сплатити виконавчий збір.

"Крім того, терцентр направляє запит до поліції з проханням доставити ухилянта у ТЦК. Якщо від поліції надходить відповідь, що вони не можуть цього зробити, тоді громадянину мають надіслати ще один документ – "вимогу". Це вже не рекомендація, а зобов'язання прибути до ТЦК", – пояснив Істомін.

Якщо протягом 10 днів вимога не буде виконана, представники ТЦК змушені звернутися до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації. При цьому офіцер наголосив, що виплата штрафу не означає звільнення від призову.

"Сплата штрафу – це не спосіб відкупитись від виконання своїх обов'язків, і адміністративне покарання не звільняє від виконання військового обов'язку", – сказав Істомін.

Зазначимо, що 16 липня – останній термін, коли військовозобов'язані можуть оновити свої військово-облікові дані. Після 16 липня їм загрожуватиме штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Щоб уникнути штрафу, військовозобов'язаний громадянин повинен надати документальне або інше підтвердження того, що він не міг оновити свої дані протягом відведених законом 60 днів.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що чекає на військовозобов'язаних , які не оновлять дані до 16 липня. Також ми публікували роз'яснення щодо того, чи обов'язково оновлювати дані людям із довічною інвалідністю.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader