Кому небезпечно їсти нут: потенційні ризики
Кому небезпечно їсти нут: потенційні ризики

Кому небезпечно їсти нут: потенційні ризики

Боби гарбанзо або нут – висушене насіння рослин сімейства бобових. Нут корисний для здоровʼя, оскільки забезпечує рослинний білок, клітковину й інші вітаміни й мінерали.

Про це повідомили в health. Споживання нуту повʼязане з декількома вражаючими перевагами для здоровʼя людини, а саме покращенням рівня цукру в крові та зниженням факторів ризику серцевих захворювань.

Попри надзвичайну користь, нут може й створювати певні проблеми для деяких людей.

Ризики споживання нуту

Нут безпечний для більшості людей. Проте бобові містять велику кількість клітковини, а тому можуть викликати здуття живота й гази при споживанні у великих порціях. Це особливо стосується тих, хто не звик споживати продукти з високою концентрацією клітковини.

Експерти радять тим, у кого наразі в раціоні мало клітковини, повільно збільшувати її споживання, це допоможе уникнути газів та здуття живота.

Також нут містить антинутрієнти, які перешкоджають засвоєнню певних поживних речовин, а саме заліза та цинку. Згідно з дослідженням, терміна обробка нуту або замочування може значно знизити вміст антинурійних речовин.

Як краще споживати нут

Консервований нут готовий до споживання, тоді як сушений вимагає попереднього приготування. Як нут додати до раціону:

  • Додайте нут до салатів.
  • Приготуйте пюре з вареної квасолі гарбанзо і використовуйте її для загущення супів і рагу.
  • Приготуйте домашній хумус, використовуючи квасолю гарбанзо, оливкову олію, сіль та лимонний сік.

РанішеOBOZ.UA розповів прокористь та ризики для здоровʼя гострої їжі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader