Нова морська стратегія України: Зеленський анонсував важливі переговори з партнерами
Нова морська стратегія України: Зеленський анонсував важливі переговори з партнерами

Нова морська стратегія України: Зеленський анонсував важливі переговори з партнерами

Президент України Володимир Зеленський у своєму щоденному зверненні 17 липня 2024 року, на 875-й день повномасштабної війни, повідомив про звільнення 95 українських захисників з російського полону та затвердження нової стратегії морської безпеки України.

Зеленський розпочав промову зі згадки про 10-ті роковини збиття пасажирського літака рейсу MH17 над Донбасом, внаслідок якого загинуло 298 людей, серед яких 80 дітей. Президент наголосив на важливості притягнення до відповідальності всіх винних у цьому злочині.

"Немає сумнівів, що судовий процес і загалом робота міжнародної юстиції обов'язково приведуть до абсолютно справедливих вироків щодо кожного, хто винен у цьому злочині", - заявив Зеленський.

Щодо звільнення полонених, президент повідомив, що серед 95 визволених - військовослужбовці ЗСУ, Національної гвардії та прикордонники. Більшість із них - рядові та сержанти, семеро - офіцери. Багато звільнених мають важкі поранення, один - онкологічне захворювання.

"Загалом нам вдалося повернути додому з російського полону вже 3405 людей. Ми маємо повернути усіх, все для цього ми робимо", - підкреслив Зеленський, подякувавши Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу у сьогоднішньому звільненні.

Президент також повідомив про підписання указу, який вводить в дію рішення РНБО щодо нової стратегії морської безпеки України. За його словами, цей документ враховує безпекові зміни та новації, які Україна забезпечила в Чорному морі та в розвитку своїх сил.

"Це сучасна стратегія, і реалізуємо її разом з нашими партнерами. Найближчим часом я збираюсь обговорити з ними деталі цієї стратегії", - додав Зеленський.

Наостанок президент подякував усім, хто був залучений до підготовки стратегії, та всім, хто допомагає Україні.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader