Рада збільшила акцизи на пальне: чого та коли чекати
Рада збільшила акцизи на пальне: чого та коли чекати

Рада збільшила акцизи на пальне: чого та коли чекати

Влада знову намагається «покращити» життя звичайних українців. Прийнятий законопроєкт №11256-2 про підвищення акцизного податку на пальне матиме серйозні негативні наслідки для всіх. Про це на своїй сторінці в Телеграм розповів Дмитро Разумков.

«Пальне – це не лише транспорт, а й про здорожчання виробництва, товарів та послуг. Таке необдумане рішення вдарить по аграрному сектору, адже наші фермери будуть змушені витрачати більше грошей, що призведе до зростання цін на харчові продукти.

Оскільки немає окремої ціни на пальне для військових, з бюджету будуть витрачатися більше коштів і на забезпечення армії. Ці кошти – наші податки, які ми сплатили в бюджет, і які влада бездарно намагається розпорошити або вкрасти.

Підвищення акцизу на пальне вдарить також і по бізнесу, який змушений працювати на генераторах. Це призведе до зростання собівартості продукції, а додаткові витрати будуть перекладені на звичайних споживачів.

Законопроєкт особливо вдарить по тих, хто використовує генератори для забезпечення електропостачання своїх домівок. Кожен українець буде змушений платити більше за пальне для генераторів, щоб хоч кілька годин на день мати світло.»

У цілому законопроєкт №11256-2 підтримано голосами 231 парламентарія. Також депутати підтримали правку №267 щодо підвищення акцизів на автогаз.

Так, вже з 1 вересня ставки акцизу на бензин зростуть з 215,5 євро до 242,6 євро. Ставки на дизельне пальне зростуть зі 139,5 євро до 177,6 євро. Ставки на автогаз зростуть з 52 до 165 євро.

Законом встановлено графік щорічного збільшення акцизів.

З 1 січня 2028 року на основні види пального встановлять такі ставки акцизного податку за 1000 л: на бензини – 359 євро, на дизельне пальне – 330 євро, на скраплений газ – 250 євро.

Як підрахували ініціатори проєкту, ухвалення призведе до здорожчання бензину на АЗС на 1,50 грн, дизеля на 1,95 грн, автогазу на 5,8 грн за літр.

Джерело матеріала
loader
loader