Російським компаніям стає дедалі важче отримувати платежі з Китаю - Bloomberg
Російським компаніям стає дедалі важче отримувати платежі з Китаю - Bloomberg

Російським компаніям стає дедалі важче отримувати платежі з Китаю - Bloomberg

Кілька великих російських експортерів сировини заявляють про ускладнення торгівлі з Китаєм, оскільки прямі платежі в юанях все частіше заморожуються або затримуються через західні санкції.

Про це повідомили Bloomberg керівники трьох компаній-експортерів товарів на умовах анонімності, передає Укрінформ.

Проблема зачіпає не тільки такі товари, як метали і сільське господарство, а й інші галузі. Деякі китайські покупці російської сільськогосподарської продукції цього місяця також зіткнулися з проблемами з платежами, повідомив співробітник російської агроторгової фірми.

Минулого тижня Асоціація російських автомобільних дилерів попередила, що імпортавтомобілів і автозапчастин з Китаю, який зараз є основним постачальником країни, може зупинитися через проблеми з розрахунками.

Ця ситуація свідчить про те, що санкції проти Росії позначаються на економіці країни. У липневому звіті про макроекономічні та фінансові тенденції Центральний банк Росії заявив, про "зменшення частки імпорту та експорту у ВВП, а також зростанні ролі внутрішнього попиту та виробництва".

З кінця 2023 року Росія також зазнала труднощів в операціях з іншими основними торговельними партнерами, зокрема ОАЕ і Туреччиною, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює транзакції. Торгівля з Індією також зіткнулася з труднощами через те, що рупія не є повністю конвертованою.

Китай став головним торговельним партнером Росії після вторгнення Кремля в Україну в лютому 2022 року. З того часу торгівля між двома країнами зросла більш ніж на 60% до 240 мільярдів доларів у 2023 році. На юань зараз припадає близько 40% експортних та імпортних платежів Росії і більше половини вартості на російському валютному ринку.

Хоча Китай не приєднався до санкцій Заходу проти Росії, платежі між двома країнами все ще стикаються з перешкодами з грудня, коли США пригрозили додатковими санкціями проти банків, які сприяють торгівлі з російською військовою промисловістю.

У червні російські компанії повідомили місцевим ЗМІ, що питання було вирішено за допомогою невеликих регіональних банків після зустрічі президента Володимира Путіна з глави Китаю Сі Цзіньпіна в травні, але потім США розширили свої критерії санкцій.

Ті, хто стикається з проблемами, часто знаходять альтернативні способи оплати, в тому числі за допомогою криптовалют або маршрутизації транзакцій через колишні радянські республіки, такі як Казахстан, Киргизстан і Білорусь.

Деякі трейдери все ще можуть здійснювати платежі в юанях до Росії, але лише через обмежену кількість великих державних банків.

Торгівля все ще відбувається, але вона, безумовно, дорожча через значне збільшення витрат на здійснення платежів, сказав один із співрозмовників.

Як повідомляв Укрінформ, російська дочірня структура китайського Bank of China з 24 червня призупинила всі операції з банками РФ, які потрапили під санкції США.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader