Кишківник — дуже важливий орган у нашому організмі, який відіграє роль не тільки в травленні, а й у профілактиці різних захворювань, настрої та імунній системі. Дізнайтеся, які продукти допоможуть налагодити роботу кишківника і поліпшити здоров'я.
У кожної людини є кишковий мікробіом — унікальний набір мікроорганізмів або мікробів, які живуть здебільшого в тонкому і товстому кишківнику й підтримують наш метаболізм та імунну систему. З моменту народження ми починаємо формувати свою мікробіоту кишківника, підбираючи нові мікроби через раціон харчування і вплив навколишнього середовища в міру старіння. Зрештою у нас опиняються трильйони мікробів, включно з бактеріями, грибками, паразитами і вірусами — всі з яких можуть бути як корисними, так і шкідливими для організму.
Найкращий спосіб підтримати здоров'я кишківника — дотримуватися збалансованого раціону, багатого на клітковину, тобто рослинною їжею, такою як фрукти, овочі та цільні зерна, а також вживати продукти, які пройшли мінімальну обробку. Про продукти для поліпшення здоров'я кишківника розповів дієтолог, сертифікований тренер зі здоров'я та благополуччя Максін Йенг. Про це пише Yahoo.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Йогурт
Йогурт насичений живими й активними культурами, які додають корисні бактерії в кишечник. Ці пробіотики можуть значно поліпшити ваше здоров'я, допомагаючи травленню, збільшуючи засвоєння поживних речовин, зміцнюючи імунітет і сприяючи протизапальному середовищу, особливо в людей, які вже мають запальне захворювання кишківника. Якщо у вас непереносимість лактози, пробіотики в йогурті можуть допомогти перетравити лактозу — цукор, що міститься в молочних продуктах, — що робить молочні продукти більш переносимими.
Регулярне вживання пробіотиків також може допомогти зменшити здуття живота і підтримувати регулярну дефекацію. Якщо ви не шанувальник йогурту, ви завжди можете спробувати інші ферментовані продукти, наприклад, кефір, квашену капусту і кімчі.
Часник
Перш ніж ви зможете отримати користь від пробіотиків, вам знадобляться пребіотики. Пребіотики — це харчові волокна, які, по суті, слугують їжею для корисних бактерій у вашому кишечнику. Вони допомагають травленню, покращують засвоєння поживних речовин і підвищують імунітет. Часник — чудове джерело пребіотиків. Дослідження показують, що вживання часнику може поліпшити засвоєння мінералів і різноманітність "корисних" бактерій у вашому кишечнику, а також полегшити запори. Крім того, він має протизапальні та протимікробні властивості, які допомагають захищати від шкідливих бактерій.
Бобові
Серед найбільш поживних продуктів бобові — квасоля, сочевиця і нут — вони сповнені пребіотичних волокон, білка, антиоксидантів та поліфенолів. Розчинна клітковина в бобових корисна для здоров'я кишкових бактерій, допомагає травленню і сприяє регулярному спорожненню кишківника, допомагаючи запобігти закрепам.
Бобові містять крохмаль, який не перетравлюється повністю, що, як показують дослідження, може допомогти стимулювати ріст корисних кишкових бактерій та збільшити вироблення протизапальних коротколанцюгових жирних кислот. Ці жирні кислоти є основним джерелом живлення для клітин, що вистилають товсту кишку, і допомагають підтримувати здоров'я кишечника.
Топінамбур
Топінамбур не тільки багатий на інулін — пребіотичне волокно, яке стимулює ріст корисних для здоров'я кишкових бактерій, і, як свідчать дослідження, на поліфеноли — групу сполук, що містяться в рослинній їжі та діють як антиоксиданти, що захищають клітини від ушкоджень. Топінамбур також може допомогти зменшити запалення кишківника і поліпшити травлення. Інші хороші джерела поліфенолів включають яблука, груші, ягоди, броколі, цибулю і каву.
Вівсянка
Овес неймовірно корисний для здоров'я кишечника. Він багатий на бета-глюкан, інший тип розчинної клітковини, яка діє як пребіотик і допомагає виробляти коротколанцюгові жирні кислоти. Дослідження пов'язують бета-глюкан зі зменшенням запалення, збільшенням кількості корисних бактерій і створенням здорового середовища мікробів у кишечнику. Крім того, вівсянка має антиоксидантні та протизапальні властивості, а також багата на нерозчинну клітковину, яка чудово підходить для травлення і підтримки регулярності випорожнень. Вживання вівсянки на сніданок або батончиків на основі вівса як перекус може допомогти підтримати загальне здоров'я кишечника.
Нагадаємо, 4 ягоди, якіборються із запаленнями та покращують травлення.
Раніше Фокус писав про те, які знаки вказують на те, що у вас проблеми зі здоров'ям кишечника.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.