У Росії журналіста WSJ Евана Гершковича засудили до 16 років за "шпигунство"
У Росії журналіста WSJ Евана Гершковича засудили до 16 років за "шпигунство"

У Росії журналіста WSJ Евана Гершковича засудили до 16 років за "шпигунство"

Свердловський обласний суд засудив журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років у колонії суворого режиму за звинуваченням у “шпигунстві”. Про це повідомили на сайті американської газети, а також ВВС.

Звинувачення просило для 32-річного громадянина США триваліший термін — 18 років позбавлення волі. Максимальне покарання, передбачене російським Кримінальним кодексом за шпигунство (ст. 276) - 20 років позбавлення волі.

Засідання суду проходили у закритому режимі — на них були присутні лише суддя, прокурор, підсудний та його адвокати. Напередодні початку процесу пресу допустили до зали засідань на кілька хвилин для фото- та відеозйомки. Гершкович, з поголеною головою, привітав колег усмішкою, але не став відповідати на запитання.

Зачитавши ухвалу, суддя запитав 32-річного Гершковича, чи зрозумів він. Гершкович, який стояв на лаві підсудних і одягнений у темну футболку, відповів кивком. Він коротко помахав рукою, перш ніж його забрали співробітники служби безпеки.

- Це ганебне, фіктивне засудження було після того, як Еван провів 478 днів у в'язниці, незаконно затриманий, далеко від сім'ї та друзів, позбавлений можливості писати статті, і все це за те, що він виконував свою роботу журналіста. Ми продовжимо робити все можливе, щоб досягти звільнення Евана і підтримати його сім'ю. Журналістика — це не злочин, і ми не заспокоїмося, доки його не буде звільнено. Це має закінчитися зараз, — йдеться у заяві Альмара Латура, генерального директора Dow Jones та видавця The Wall Street Journal та головного редактора Wall Street Journal Емми Такер.

Редакція назвала засудження помилковим і зазначила, що влада США також засудила фіктивний судовий розгляд. Газета зазначила, що російська влада хибно звинуватила репортера у шпигунстві, а суд був поспішним і секретним.

- П'ятничний вердикт суду — після трьох днів слухань — широко розглядався як вирішений наперед, оскільки виправдувальні вироки в російських шпигунських процесах надзвичайно рідкісні. Гершковичу надали лише деякі із заходів захисту, які зазвичай надаються обвинуваченим у США та інших західних країнах, — йдеться у статті.

Російська влада не надала публічних доказів на підтримку своїх звинувачень. Представник суду заявила, що Гершкович не визнав провини.

Евана Гершковича затримала ФСБ у Єкатеринбурзі у березні 2023 року. За версією звинувачення, Гершкович «за завданням ЦРУ у березні 2023 року збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність оборонного підприємства АТ „НВК „Уралвагонзавод“ з випуску та ремонту військової техніки» та робив це «з дотриманням ретельних заходів конспірації».

За словами фотографа, який працював з Гершковичем у парі, репортер збирав матеріал для статті про те, як сприймають війну люди в російських регіонах, для чого відвідав Єкатеринбург і Нижній Тагіл і планував поїхати в інші міста.

Гершкович утримувався у сумнозвісній московській в'язниці «Лефортово», де Росія тримає політичних ув'язнених з часів Радянського Союзу. Його перевели до Єкатеринбурга для суду.

У лютому президент Росії Володимир Путін дав зрозуміти, що його відкрито для обміну і згадав Вадима Красікова, оперативника ФСБ, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського емігранта в Берліні в 2019 році.

Гершкович став першим американським журналістом у новітній російській історії, звинуваченим у шпигунстві.

  • У березні 2022 року російські окупанти вбили в Ірпені журналіста Брента Рено, який раніше співпрацював із New York Times.
  • 22 серпня 2023 року у Москві підтвердили луганський “вирок” українському правозахиснику Максиму Буткевичу.
Теги за темою
Росія Журналісти
Джерело матеріала
loader
loader