Банки змушують українців оновлювати свої дані: як це можна зробити
Банки змушують українців оновлювати свої дані: як це можна зробити

Банки змушують українців оновлювати свої дані: як це можна зробити

В Україні з'явилось чимало скарг на процедури ідентифікації та верифікації даних в банках. Актуалізація даних – це вимога законодавства, яку мають виконувати клієнти банків. 

Як йдеться в публікації Мінфін, один з читачів, який зараз є військовослужбовцем, написав, що йому незручно оновлювати інформації, не розібрався, як заповнити графу "соціальний статус", та додав, що банк і так бачить його надходження.

"Актуалізація даних – це вимога законодавства. Мати актуальні дані – означає користуватись усіма послугами та сервісами банку без обмежень. Ми зробили цю процедуру максимально легкою та доступною, зараз оновити свої дані можна, не виходячи з дому, у Приват24", – відповіли у Приватбанку.

Про те, що оновити дані можна багатьма способами, каже й молодший юрист Stron Legal Services Ілля Буцький. Ті, хто не можуть використати мобільні застосунки та онлайн-банкінг, за його словами, можуть особисто відвідати банк, або звернутись до контакт-центру банку. Ще одна можливість – скористатись послугами поштового зв'язку та надіслати необхідні документи.

Але оновлювати їх все ж таки необхідно. "Відповідно до вимог НБУ, банки повинні регулярно актуалізувати дані клієнтів, включно із військовослужбовцями. Попри їх статус, військовослужбовці також зобов'язані надавати актуальну інформацію про себе. Банк зобов'язаний надати всі необхідні роз'яснення та допомогу в процесі оновлення даних", – каже юрист.

Щодо того, що писати в графі "соціальний статус", інші читачі дали пораду: написати "працюю" та місцем роботи вказати військову частину проходження служби.

Як раніше писав OBOZ.UA, усі українські банки, згідно з постановою НБУ, зобов'язані публікувати істотні характеристики кредиту (паспорт) та надавати їх за вимогою клієнта. У характеристиках вказано реальну процентну ставку, всі можливі штрафи, термін надання кредиту, суму. Більшість банків документ із характеристиками публікують у найменш помітному місці на сайті: у самому кінці сторінки.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader