Як заснути, якщо вдома спекотно: дієві поради
Як заснути, якщо вдома спекотно: дієві поради

Як заснути, якщо вдома спекотно: дієві поради

Улітку, коли надворі тримається сильна спека, дискомфорт переслідує людей не лише під палючим сонцем. У спекотну погоду багатьом людям складніше засинати уночі.

Однак існують певні лайфхаки, що допоможуть впорати з викликаним надмірною духотою безсонням. Про них пише The Telegraph.

Видання наводить результати дослідження, яке провели в Університеті Васеда у Японії у 2020 році: науковці встановили, що у людини може виникати безсоння, коли температура у приміщенні піднімається вище від +24 градусів за Цельсієм

Водночас колеги дослідників з японського Університету Тохоку Фукуші ще в 2012 році методом дослідження встановили: підвищення температури у спальні на 6 градусів на 6,8% збільшує час, необхідний для засинання, натомість ефективність сну знижується на 7%.

Японські вчені стверджують: для відновлення тіла необхіден глибокий сон, а він у спекотну погоду скорочується. Відтак наступного дня людина з швидше втомлюватиметься.

Фахівці, що знають про сон геть усе, мають кілька дієвих порад щодо того, як виспатися у спеку.

Так, вони радять зберігати голову холодною – й у прямому, й насамперед у переносному сенсі.

Зокрема, доктор Гай Медоуз, співзасновник і клінічний директор програми Sleep School, переконаний: неспокій та роздратування від того, що вам занадто жарко, не лише не зарадять, а й нашкодять. Адже ці емоції лише змусять тіло виділяти більше тепла, а відтак людина не спатиме довше.

Натомість Медоуз радить "зберігати прохолоду", лежачи нерухомо і приймаючи тепло. При цьому, на думку фахівця, важливо проаналізувати свій дискомфорт і подумки й об'єктивно описати відчуття. Це допоможе змінити власне ставлення до спеки, зменшити її вплив і покращити сон.

Ще одна порада – готуватися до комфортного сну засвітло. Якщо ще вдень закрити штори на вікні у спальні – приміщення менше нагріватиметься, що допоможе легше заснути уночі. Також Медоуз радить уникати пізньої вечері: вживання їжі перед сном підвищить температуру тіла і ускладнить засинання. Між вечерею та відходом до сну має минути щонайменше дві години, варто також обмежити вживання алкоголю.

Впливає на те, як швидко вдасться заснути, і вибір одягу для сну: краще віддати перевагу бавовняній піжамі або взагалі спати без одягу.

Натуральні тканини на кшталт бавовни можуть допомогти навіть більше, аніж сон в оголеному вигляді, адже вони всотуватимуть піт. Натомість синтетичні тканини лише збережуть тепло біля тіла.

Цього ж принципу слід дотримуватися й при виборі постільної білизни.

Дуже дієвим способом швидше заснути у спеку стане також створення у кімнаті вітерця. Це може бути відкрите вікно або увімкнений вентилятор, особливо якщо помістити між ним і ліжком заморожену пляшку води: це допоможе охолодити кімнату на кілька градусів.

Пляшка холодної води допоможе заснути і за використання її в інший спосіб. Якщо за деякий час до сну набрати у пляшку чи грілку і покласти її до холодильника чи у морозильну камеру, а перед сном або потримати ємність під ковдрою перш ніж лягти, або забрати її у ліжко з собою – це стане чудовим способом зберегти прохолоду вночі.

Додати дискомфорту у спекотні літні ночі здатні також синтетичні матеріали, що використовуються при виготовлені матраців з піни з "ефектом пам'яті": вони не пропускають повітря і не вбирають вологу, тож людина, що спить на такому матраці, перегрівається і пітніє.

Зарадити у цій ситуації може вовняне захисне покриття: воно допоможе регулювати близько 75% цього тепла, допомагаючи зберегти прохолоду.

Нагадаємо, раніше OBOZ.UA розповідав, якому харчуванню віддати перевагу улітку,  щоб пережити спеку. 

Також ми зібрали дієві поради для пекельної спеки, що допоможуть швидко охолодитися.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader