Коли збирають урожай на городі: правила для основних овочів
Коли збирають урожай на городі: правила для основних овочів

Коли збирають урожай на городі: правила для основних овочів

Кожен городник знає, що збір урожаю – це важливий і відповідальний момент. Він вимагає не лише старанної праці, а й глибоких знань про особливості кожної культури.

Від вдалого часу та способу збору врожаю залежить не лише його якість, але й можливість тривалого зберігання. Про правила для різних овочів, які допоможуть вам зробити все правильно, розповів Gradina Max.

Томат

Томати є одними з найпопулярніших овочів, які вирощують на городах. Правильний час для їхнього збору залежить від сорту та умов вирощування. Загалом, томати збирають, коли вони досягають характерного для сорту кольору та розміру.

Як правило, хочеться поласувати домашніми плодами, тільки но вони набудуть червоного кольору, але варто зачекати, щоб помідори набралися цукристості.

Якщо ви збираєтеся їсти томати свіжими, то їх можна збирати вдень, але якщо ви плануєте їх зберігати або консервувати, то краще робити це рано вранці.

Огірок

Огірки збирають, коли вони досягають оптимального розміру, характерного для конкретного сорту. Це дозволяє уникнути перезрівання та втрати смакових якостей.

Якщо ви плануєте консервувати огірки або їсти їх свіжими, то обирайте невеликі (діаметр 1,5-2 см) та не перезрілі плоди яскраво зеленого кольору. Збирати для соління на зиму варто пізні або середньопізні сорти. Зривайте рівні та непошкоджені зелені плоди та робіть це дуже обережно, щоб не скоротити термін зберігання.

Картопля

Картоплю збирають, коли бадилля починає засихати і жовтіти. Це означає, що клубні досягли максимальної зрілості та розміру.

Для викопування врожаю найкраще підійде сухий сонячний день. Беріть лопату або вили і обережно діставайте овочі з землі, щоб не пошкодити їх, інакше вони будуть непридатні для тривалого зберігання.

Коли збирають урожай на городі:  правила для основних овочів

Після збору врожаю потрібно просушити їх на сонці до двох годин, а потім відсортувати. Усі пошкоджені під час викопування плоди варто з’їсти найближчим часом, надто великі – до настання зими, допоки їхні смакові якості не погіршилися, а середні, добре достиглі, з щільною шкіркою картоплини можна відправляти в сховище для тривалого зберігання.

Водночас надто дрібні та неушкоджені бульби потрібно залишити на сонці на 3-4 дні, допоки вони не позеленіють, та в майбутньому використовувати, як посівний матеріал.

Капуста

Збирати капусту варто в суху та ясну погоду, коли температура вдень буде триматися на рівні 2-4 градуси. Відрізайте качани гострим ножем, залишаючи довжину кочережки близько 5-7 см та перед тим, як ховати її на склад, зніміть шар верхніх листків, яке нещільно прилягають до голівки.

Для довготривалого зберігання краще вибирати пізньостиглі сорти. Тоді, якщо зробити все правильно ви зможете насолоджуватися нею аж до весни.

Коренеплоди

Для тривалого, як правило, зберігання обирають середньопізні та пізні сорти коренеплодів, оскільки ранні та середньоранні краще їсти свіжими. Збір врожаю починається, коли наближаються перші заморозки. Зазвичай це відбувається у середині жовтня.

Ознакою того, що прийшов час збирати буряк, моркву, ріпу і селеру є те, що листя починає в’янути.

Для збирання врожаю обирайте сухий і сонячний день, щоб викопані овочі могли підсохнути на повітрі протягом 2-3 годин. Під час цього періодично повертайте коренеплоди, щоб сонце рівномірно потрапляло на них. Потім обріжте листя гострим ножем, залишаючи кілька сантиметрів черешків та розсортуйте коренеплоди на великі, дрібні та пошкоджені.

У буряків краще зберігаються плоди середнього розміру, у моркви і селери – великого. Також в жодному разі не мийте овочі перед довготривалим зберіганням.

Коли збирають урожай на городі:  правила для основних овочів

Цибуля-ріпка і часник

Часник і цибуля не переносять збору в сиру погоду, тому обирайте сухий сонячний день для викопування. Збирають урожай після того, як листя пожовкне і поляже на землю. Після цього його залишають для просушування на грядці, однак часник потрібно заховати в тінь. Якщо можливі дощі – занесіть урожай під навіс на 4-5 днів.

Після того, як листя цибулевих повністю зів’яло, обережно обріжте його та корінці. Також уважно огляньте денця головок – якщо вони нещільні, це може бути ознакою початку гнилі, тому їх треба викинути.

Гарбуз

Пізньостиглі сорти гарбуза можуть зберігатися до квітня, якщо їх правильно зібрати. Робити це потрібно у жовтні, до настання заморозків в сухий день.

Ознакою стиглості овочу є насичений колір, щільна кірка, пожовтіння листя і жорстка бурого кольору ніжка плода.

Щоб відокремити гарбуз від батога, поверніть його проти годинникової стрілки, доки ніжка плода не відірветься. Якщо це важко, відріжте її ножем, залишивши "хвостик" довжиною 3-4 см.

OBOZ.UA раніше розповідав про те, коли збирають урожай яблук. Для різних сортів різні правила.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader