Зміцнять кишківник та імунітет: учені відкрили нові корисні властивості ферментованих продуктів
Зміцнять кишківник та імунітет: учені відкрили нові корисні властивості ферментованих продуктів

Зміцнять кишківник та імунітет: учені відкрили нові корисні властивості ферментованих продуктів

Ферментовані продукти, такі як кефір, кімчі, квашена капуста і комбуча, протягом століть були основними продуктами в раціоні людини, завдяки здатності довго не псуватися. При цьому такий спосіб приготування їжі дає змогу отримувати всю користь для нашого організму.

Процес ферментації підвищує біодоступність поживних речовин, полегшуючи їх засвоєння нашим організмом, пише BBC. Цей процес включає в себе контрольований ріст мікроорганізмів, під час якого бактерії і дріжджі розщеплюють вуглеводи, виробляючи нові біологічно активні сполуки, такі як органічні кислоти і пептиди.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Пол Коттер, старший науковий співробітник Центру дослідження продуктів харчування Teagasc, підкреслює, що деякі ферментовані продукти більш насичені поживними речовинами і містять пробіотики, корисні для здоров'я кишечника. Ферментовані продукти можна розділити на ті, які містять живі бактерії, і ті, в яких бактерії загинули в процесі виробництва, але і ті, і інші приносять користь здоров'ю.

Ферментовані продукти особливо важливі для здоров'я кишечника, оскільки вони можуть зменшити або видалити сполуки, що спричиняють проблеми зі шлунково-кишковим трактом, як-от фодмапи (групи речовин, які не всмоктуються в тонкому кишечнику та сприяють газоутворенню), що є проблемою для людей із синдромом подразненого кишечника. Крім того, ферментація може знизити вміст глютену, що корисно для людей із целіакією. Дослідники вивчають потенціал ферментованих продуктів для зміцнення імунної системи. Професор мікробіології Габріель Віндерола припускає, що живі мікроби з ферментованих продуктів можуть навчити імунні клітини краще контролювати запалення, що має вирішальне значення для профілактики хронічних захворювань, пов'язаних із запаленням.

Важливо Наслідки давньої гастрономії: ферментована їжа могла змінити розмір нашого мозку

Дослідження, що з'являються, також вказують на те, що ферментовані продукти можуть мати переваги для психічного здоров'я. У дослідженні 2023 року зазначається, що люди, які вживають рослинні ферментовані продукти, мають більш різноманітні кишкові бактерії та вищий рівень коротколанцюгових жирних кислот, що пов'язані з поліпшенням психічного здоров'я. Андрес Гомес, доцент кафедри мікробіоміки Університету Міннесоти, виявив, що ферментовані продукти можуть впливати на вироблення гамма-аміномасляної кислоти — нейромедіатора, що спричиняє відчуття спокою, що потенційно може полегшити тривогу та депресію.

Також вивчається зв'язок між споживанням ферментованих продуктів і ризиком ожиріння. Дослідження Гомеса передбачає, що ферментовані продукти можуть виробляти метаболіти, які допомагають регулювати апетит, потенційно сприяючи лікуванню ожиріння. Незважаючи на багатообіцяючі перспективи, механізми, що лежать в основі цього ефекту, до кінця не вивчені, тому необхідні додаткові дослідження.

Майбутнє ферментованих продуктів — у персоналізації, адаптації конкретних видів до індивідуальних потреб здоров'я. Коттер наголошує на можливості більш точного контролю вмісту мікроорганізмів під час промислового виробництва для збереження корисних властивостей. Однак важливо пам'ятати і про можливі недоліки. Деякі ферментовані продукти містять аміни, які можуть спричиняти головний біль у чутливих людей, а комерційні продукти можуть містити велику кількість цукру або наражатися на ризик зараження, як це було у випадку спалаху кишкової палички, пов'язаного з кімчі, у Південній Кореї.

Тим, хто хоче включити ферментовані продукти у свій раціон, Віндерола рекомендує вводити їх поступово, щоб зрозуміти, що найкраще підходить для їхнього організму. Постійне вживання продуктів — ключ до отримання користі для здоров'я, оскільки імунна система потребує постійної стимуляції.

Раніше Фокус писав про ферментований сік капусти. Він має більшу антиоксидантну активність, ніж неферментований, що означає, що він може краще захищати наші клітини від пошкоджень.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader