Небезпечні побічні ефекти дієти: що говорить про це наука
Небезпечні побічні ефекти дієти: що говорить про це наука

Небезпечні побічні ефекти дієти: що говорить про це наука

 Вибір дієти не завжди є здоровим рішенням. Якщо ви відмовляєтеся від певних продуктів, різко знижуєте калорійність або слідуєте модній програмі, яка обіцяє швидкі результати, ваше тіло може відреагувати негативно.

Незалежно від того, чи ви дотримуєтеся кетогенної дієти, періодичного голодування або низьковуглеводного раціону, видання eatthis.com зібрало кілька поширених побічних ефектів суворих дієт, про які варто знати.

Можлива поява неприємних симптомів

Якщо ви плануєте спробувати періодичне голодування, під час якого їжа обмежена певними днями тижня, варто врахувати можливі наслідки.

"Залежно від тривалості періоду голодування, люди можуть відчувати головний біль, млявість, дратівливість і запори. Щоб зменшити ці побічні ефекти, можна перейти з альтернативного голодування на періодичне голодування або план харчування, що дозволяє їсти протягом певного часу кожного дня", – зазначають фахівці Гарвардської медичної школи.

Втома як наслідок обмеження калорій

Відомо, що зменшення споживання їжі призводить до зниження енергії. Дослідження, опубліковане в Annals of Internal Medicine, виявило, що зменшення вуглеводів у раціоні може спричинити підвищений ризик втоми. Інше дослідження, зосереджене на кетогенній дієті, опубліковане в журналі Американської дієтологічної асоціації, показало, що "дієти з низьким вмістом вуглеводів підвищують стомлюваність і можуть знижувати мотивацію до фізичних вправ у людей, які ведуть активний спосіб життя".

Також інші дослідження пов'язують дефіцит таких поживних речовин, як вітамін B12, фолієва кислота та залізо, із втомою та анемією.

Сповільнення метаболізму

Дослідження, опубліковане в журналі Obesity, проаналізувало спроби схуднення учасників популярного шоу NBC "Найбільший невдаха". Виявилося, що учасники екстремальних дієт сповільнили свій метаболізм настільки, що не змогли відновити його повністю.

Основною причиною вважається зниження рівня лептину – гормону, який сигналізує про ситість. Дослідники також відзначили підвищення рівня греліну – гормону, що відповідає за голод, що призводить до накопичення жиру і зниження енергії.

Втрата волосся

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Dermatology Practical & Conceptual, дотримання низькокалорійних дієт може спричинити втрату волосся через нестачу поживних речовин.

"Дефіцит поживних речовин може вплинути на структуру та ріст волосся", – пишуть дослідники. Це може призвести до гострого телогенового випадання волосся, яке часто спостерігається при раптовій втраті ваги або зменшенні споживання білка, а також до дифузної алопеції через дефіцит ніацину.

Втрата м’язової маси

Дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, виявило, що обмеження калорій призводить до зменшення м’язової маси. У експерименті, де 32 чоловікам знизили споживання калорій на 1300 калорій протягом трьох тижнів, учасники втратили близько 5% м’язової маси.

Ризик утворення каменів у нирках

"Неправильне харчування через модні дієти може підвищити навантаження на органи та м’язи. Наприклад, дієта з високим вмістом білка може призвести до зневоднення, що збільшує ризик утворення каменів у нирках", – говорить Ешлі Ван Баскірк, медсестра і тренер з харчування.

Ризик депресії

Анна Герджикова, доктор філософії, зазначає: "Більшість дієт неефективні, і повторні невдачі часто є поганим знаком для довгострокової втрати ваги".

Хронічні дієти можуть викликати відчуття провини, тривогу, депресію та проблеми з концентрацією. Це може знижувати самооцінку та викликати відчуття втрати контролю над харчуванням.

Нестача основних поживних речовин

"Модні дієти не завжди є поганими, але важливо дотримуватись балансу. Включення всіх груп продуктів у ваш раціон забезпечує необхідні вітаміни і мінерали. Зернові продукти забезпечують енергією, клітковиною, залізом і допомагають при запорах. Молочні продукти корисні кальцієм і залізом, фрукти та овочі забезпечують вітамінами та мінералами, а білок підтримує м’язову масу. Завжди намагайтеся їсти щось із усіх груп продуктів, щоб підтримувати здоров’я", – говорить Стівен Ньюхарт, доктор філософії.

Втрата ваги у літньому віці

Для літніх людей періодичне голодування може бути ризикованим.

"Якщо ваша вага вже невелика, є ризик втратити занадто багато ваги, що може вплинути на кістки, імунну систему та рівень енергії", – попереджає Кеті МакМанус.

Можливість розвитку розладу харчової поведінки

Згідно з Міжнародним журналом про розлади харчової поведінки, 35% людей на дієті можуть стати патологічними, а 20-25% з них можуть розвинути розлад харчової поведінки.

"Обмежувальні дієти часто ведуть до контролю за калоріями, підрахунку грамів жиру та фіксації на цифрах, що може спричинити розлади харчової поведінки", – зазначають експерти Behavioural Nutrition.

Набір ваги після дієти

Як зазначає клініка Клівленда, багато фахівців стверджують, що "від 80 до 95% тих, хто сидить на дієті, повертають вагу, над якою так важко працювали".

Раніше OBOZ.UA опублікував продукти, які стимулюють схуднення.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader