Усі продукти, що входять в склад цього салату, на перший погляд, цілком безпечні та корисні для здоров’я людини, але є один нюанс.
Від популярної традиційної страви, яку дуже люблять у Таїланді та Лаосі, щороку помирає близько 20 тисяч людей — це більше, аніж від деяких епідемій та низки захворювань. Про це пише видання Oddity Central.
Коі плу в Таїланді вважають салатом, що складається з сирого рибного фаршу, лимонного соку, трав та спецій. Здавалося б, усі ці продукти безпечні та корисні для здоров’я людини, але є один нюанс: у рибі, яку використовують для приготування страви, живуть паразити — плоскі хробаки. Вони викликають один із найагресивніших видів раку — холангіокарциному або рак жовчних проток, від якого лише у Таїланді щороку помирає близько 20 тисяч людей.
"Це дуже велике навантаження на організм. Але ніхто про це не знає, люди тихо вмирають, як листя, що падає з дерева", — пояснює хірург Наронг Кхунтікео з Університету Кхон Каєн, чиї батьки все життя їли коі плу й також померли від раку.
Чоловік багато років провів у подорожах сільською місцевістю північного сходу Таїланду, попереджаючи людей про небезпеку вживання дешевої, але небезпечної страви. Навіть провів широке тестування і виявив, що до 80% місцевих мешканців споживають паразитів разом з їжею. Втім, рецепт настільки популярний, що переконати їх цього не робити вкрай складно.
До речі, в Ісаані, одній з провінцій Таїланду, зареєстровано найвищий у світі рівень захворюваності на рак жовчних проток. Це пов’язують саме з популярністю кої плу.
Нагадаємо, раніше Фокус писав про британську блогерку Емму Кук, яка на власному прикладі доводить, що можна подорожувати бюджетно. Їй вдалося знайти дешеві авіаквитки на інший континент за ціною, меншою аніж вартість тижневого проїзного на лондонський метрополітен.
А от 27-річна Плам Лі, вчителька з Великої Британії, вирішила кардинально змінити своє життя, переїхавши до Південної Африки. Головна причина — можливість значно заощадити кошти на оренду, комуналку та харчування й покращити якість життя.