Спроба №2. Що задумав Путін у Харківській області та які прогнози
Спроба №2. Що задумав Путін у Харківській області та які прогнози

Спроба №2. Що задумав Путін у Харківській області та які прогнози

Російські окупанти зазнають великих втрат, але намагатимуться просунутися ближче до Харкова, вважає майор Збройних сил України Максим Жорін.

На півночі Харківської області продовжують точитися важкі бої між Силами оборони України та російськими окупаційними військами. Прорив кордону в травні, коли ворог намагався просунутися ближче до Харкова, був купірований українськими захисниками, які тепер працюють над тим, щоб вибити ворога на його територію.

Утім, противник може спробувати запустити ще одну хвилю наступальних дій на північному напрямку. Окупанти проводять перегрупування, відновлюють свої сили та готуються до нових штурмів.

Що відбувається на півночі Харківщини, до чого готуються війська РФ, і які ще напрямки в регіоні можуть стати потенційно небезпечними - розбирався Главред.

Яка ситуація на півночі Харківської області та до чого готується ворог

Окупанти намагаються прорвати оборону українських військ на півночі Харківщини, у районі населеного пункту Глибоке вони готуються до наступальних дій, розповіли в оперативно-тактичному угрупованні "Харків".

Також росіяни планують відновити бойові дії поблизу Лук'янців.

У районі Мурома Бєлгородської області противник поповнює свої сили, а в напрямках центральної та східної частин Вовчанська проводить перегрупування.

Чи є ознаки підготовки РФ до нових наступальних дій

Поки що у ЗСУ немає інформації про те, що ворог готується до нових наступів на півночі Харківської області, сказав представник ОСГВ "Хортиця" Назар Волошин.

Ворог активно атакує в напрямку населених пунктів Глибоке та Вовчанськ. Там зосереджені основні ворожі сили, фіксуються спроби просування.

"Мова йде не про нарощування, а відбувається лише ротація підрозділів противника. Зокрема й тих, які наші Сили оборони добряче "пошарпали"... Ситуація динамічна, адже противник намагається потіснити підрозділи Сил оборони із зайнятих позицій за підтримки авіації. Сили оборони України контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії РФ", - пояснив ситуацію офіцер.

Окупанти намагаються просунутися поблизу населених пунктів Глибоке та Вовчанськ - ОСГВ Хортиця
Окупанти намагаються просунутися в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ - ОСГВ Хортиця / DeepState

Нова хвиля спроб прорватися до Харкова

Історію з наступом військ РФ на півночі Харківщини можна назвати провальною, проте окупанти не збираються зупинятися, вважає заступник командира Третьої штурмової, майор ЗСУ Максим Жорін.

Він припускає спроби нових проривів на Харківському напрямку.

"Цілком імовірно, що незабаром ми побачимо нову хвилю спроб прорватися на Харків, тому видихати нам і розслаблятися зараз точно не на часі. Щоб ворог не міг здійснити своїх планів, завжди потрібно готуватися до різних сценаріїв - у тому числі до найгірших", - попередив Жорін.

Хто такий Максим Жорін

Заступник командира 3-ї ОШБр, командир полку "Азов" (2016-2017), майор ЗСУ, начальник Центрального штабу Національного Корпусу. З першого дня повномасштабної агресії РФ проти України, 24 лютого 2022 р., взяв участь у формуванні Київського добровольчого загону ТрО "Азов — Київ", який у березні розширився до батальйону ТрО "Азов — Київ", а згодом - окремого полку спеціального призначення ЗСУ, який пізніше перейшов до лав ССО.

Наступ Росії на півночі Харківщини майже купіровано?

Українська армія на півночі Харківської області відносно стабілізувала ситуацію, розповів Главреду військовий експерт Олег Жданов. Росіяни створили два плацдарми для наступу - у Липцях і Вовчанську - проте Сили оборони підтискають окупантів.

"Є ще невеликі "гойдалки" в плані лінії фронту, але, тим не менш, уже можна сказати, що там у нас позитивний результат: ми блокуємо частину російських військ на Агрегатному заводі у Вовчанську; потихеньку зачищаємо місто, незважаючи на те, що ворог постійно намагається атакувати (щодоби здійснює 4-10 атак) і обійти Вовчанськ із півночі, але ми не даємо; підтискаємо ворожі війська в районі населеного пункту Глибоке, і, ймовірно, нам вдасться там їх або оточити, або змусити відступити", - вважає Жданов.

Спроба №2. Що задумав Путін у Харківській області та які прогнози
Агрегатний завод у Вовчанську, на території якого ЗСУ блокують війська РФ / instagram.com/libkos

"Путіну дуже хочеться дістати Харків"

Водночас, каже Жданов, Путін дуже хоче дістати Харків і змусити місто-мільйонник евакуюватися. Росіяни не можуть кинути захоплені під Харковом плацдарми.

Але це капкан для окупантів: у них немає резерву і вони не розуміють, у який бік потрібно рухатися надалі.

"Російське військове і політичне керівництво потрапило в пастку, з якої лише два виходи: або продовжувати палити війська на Харківщині, але тоді ці війська потрібно десь знімати і, відповідно, послаблювати фронт, або треба відводити війська з Харківщини, інакше вони там просто загинуть під впливом наших вогневих засобів. І це буде ганебна поразка великих масштабів для російського військового командування. Тому перед ними стоїть дилема", - додав Жданов і підкреслив, що росіяни самі не підуть і зубами вчепляться у Харківщину.

Володимир Путін
У Путіна в Харківській області лише два варіанти - Жданов / Скріншот YouTube

Ворог намагається захопити Вовчанськ і Липці

Росіяни в боях із ЗСУ зазнають великих втрат, але поповнюють сили і готуються до нових штурмів. Їхня мета - окупація Вовчанська і Липців, щоб створити плацдарм уже для просування до Куп'янська і обстрілювати артилерією Харків, вважає командир батальйону ударних БпЛА "Ахіллес" 92-ї ОШБр ЗСУ Юрій Федоренко. Його батальйон воює на Харківському напрямку.

"Але Сили оборони віртуозно виконують свою роботу, у противника там успіхів немає. Також проведено низку операцій, які дали змогу вибити противника з певної кількості позицій і зараз їх надійно утримати. Ситуація близька до стабілізації, тобто Сили оборони воюють у повний зріст для того, щоб можна було так сказати", - зазначив військовий.

Липці
Війська РФ хочуть окупувати не лише Вовчанськ, а й Липці - комбат ударних БпЛА "Ахіллес" 92-ї ОШБр Федоренко / DeepState

Два потенційно небезпечних напрямки у Харківській області

До травня цього року, доки Росія не відкрила новий фронт на півночі області, бої точилися лише в Куп'янському районі. Але вже в травні та червні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявляв, що росіяни можуть активізуватися на Золочівському та Борівському напрямках.

Золочів
Ворог може розглядати можливості наступу на Золочівському напрямку / DeepState

Згодом окупанти активізувалися в напрямку Борової, там ворог розпочав рух у районі Андріївки, зауважив військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

"Район Андріївки - це якраз та лінія, про яку згадували раніше: Андріївка - М'ясожарівка, це по річці Жеребець, вихід на Вишневе - Первомайське - Копанки, і це Борова, напрямок на Борову. Тобто російські окупаційні війська після майже вже як місяця - півтора місяців підготовки до якоїсь активізації в напрямку Борової (і, як очікували, по лінії Копанки - Первомайське - Вишневе) почали рух у районі Андріївки. Чи то це в них ситуативний був прорив, чи то це цілеспрямований вихід на Вишневе, а з Вишневого - просування далі через Зелений Гай і Борівську Андріївку, ми побачимо. Але поки що активізація відзначається саме в цій локації після попередження про скупчення сил і засобів росіян у напрямку Борової. Хоча це може бути просто ситуативно успішний штурм, що відбувся саме в цій локації", - каже експерт.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Борова
Росіяни атакують у напрямку Борової з боку Андріївки - Коваленко / DeepState

Чому війська РФ активізувалися в районі Борової

Посилення інтенсивності бойових дій у напрямку Борової пов'язане з операцією росіян з окупації Донецької області.

Росіяни напевно розглядають атаку на Борову як потенційну можливість для подальшого просування до Святогірська і Лиману Донецької області. Таке просування могло б надати їм можливість оточити Краматорсько-Слов'янську агломерацію вже з півночі.

Борова 2
Ворог хоче захопити Борову, щоб отримати можливість спробувати оточити ЗСУ на півночі Донецької області / DeepState

Ситуація на Куп'янському напрямку

У Куп'янському районі ворог намагається вийти до лівого берега Оскола і досягає певних успіхів, каже начальник Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Бесєдін.

Якщо окупантам вдасться вийти до Оскола, він посилить удари по Куп'янську. Противник застосовує велику кількість сил і засобів.

"Ворог постійно підходить до фактично визначених рубежів, намагається вийти до лівого берега, має тактичні успіхи. Дуже велика кількість живої сили, техніки, озброєння зараз кинута на Куп'янський напрямок. І розуміння того, що чітке завдання - вийти на лівий берег, а ми розуміємо, якщо ворог підійде до лівого берега річки Оскіл, то єдина тактика, яку він застосовує - це знищення. І це буде з містом Куп'янськ. Але ми впевнені в наших хлопцях у ЗСУ", - уточнив Бєсєдін.

На карті DeepState ми бачимо, що ворог атакує позиції ЗСУ в напрямку Синьківки, Петропавлівки, Степової Новоселівки та поблизу Піщаного, де окупантам вдалося просунутися.

Куп'янськ
Окупанти атакують у Куп'янському районі на трьох ділянках фронту, вони просунулися біля Піщаного / DeepState

Російським військам потрібен вихід на лівий берег річки Оскіл для утримання Лимано-Куп'янської вісі та подальшого просування в Харківській області, переконаний Олександр Коваленко.

"Вони продовжують намагатися вийти хоча б на лівий берег річки Оскіл, щоб тримати її як якусь природну перепону і сформувати відповідний плацдарм для того, щоб утримати Лимано-Куп'янську вісь для подальшого наступу на Харківщині", - сказав експерт.

Що відомо про Куп'янськ і чому місто дуже важливе

Куп'янськ - адміністративний центр Куп'янського району Харківської області. Другий найбільший залізничний вузол Харківщини. Також є великим вузлом автомобільних доріг. 27 лютого 2022 року, під час російського вторгнення, російські війська окупували Куп'янськ. 10 вересня 2022 року місто було звільнене від російських окупантів, пише Вікіпедія.

При цьому окупанти досі продовжують тиск на Куп'янському напрямку.
Як пише Forbes, на південь від міста розташоване селище Куп'янськ-Вузловий, яке є великим залізничним вузлом - там сходяться гілки залізниці на п'яти напрямках. Північніше - на російські Бєлгород і Валуйки. На південний схід - на окуповані Сватове - Рубіжне - Попасну. Південно-західніше - на деокупований Святогірськ. На північний захід - на Харків.

Ексспікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов зазначає: ворога приваблює це місто, оскільки залізниця є основним транспортом російської військової логістики.

Бої в Харківській області потрібні РФ для окупації Донбасу

Бойовими діями в Харківській області окупанти вирішують декілька завдань. На півночі вони намагаються відтягнути наші сили на Липцівський і Вовчанський напрямок. Загрози наступу на Золочівському напрямку потрібні для того, щоб спробувати підійти до Харкова з північного заходу і посилити спроби виснажити українські війська, а також знизити рівень їхнього потенціалу.

На південному сході Харківщини росіянам потрібно отримати позиції не лише для оточення Донеччини, а й побудови так званого поясу безпеки. Щоб згодом зробити на півдні Харківської області буферну зону для прикриття позицій окупантів на Донеччині.

Джерело матеріала
loader
loader