Боррель закликав Китай не допомагати Росії виготовляти зброю а посприяти мирному процесу в Україні
Боррель закликав Китай не допомагати Росії виготовляти зброю а посприяти мирному процесу в Україні

Боррель закликав Китай не допомагати Росії виготовляти зброю а посприяти мирному процесу в Україні

Верховний представник дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель звернувся до міністра закордонних справ Китаю Вана Ї з пропозицією, щоб КНР припинила підтримувати російську агресію проти України. Замість підтримки військової машини Росії Пекін повинен використати свій вплив на РФ для зупинки "екзистенційної війни".

Як зазначає дипломатична служба ЄС, зустріч Борреля і Ван Ї відбулася у Лаосі, на полях Регіонального форуму держав Південно-Східної Азії ASEAN. Під час зустрічі сторони обговорили відносини ЄС і Китаю. 

ЄС вважає війну Росії проти України екзистенційною загрозою для Європи. Саме тому Боррель висловив свою стурбованість експортом Китая до РФ "великої кількості товарів і предметів подвійного призначення, що є підтримкою Росії в нарощуванні її військової машини", зазначили у дипслужбі ЄС.

У зв'язку з цим Боррель звернувся до КНР з пропозицією використати свій вплив на Росію, щоб сприяти припиненню війни та підтримати мирний процес в Україні.

Сторони також обговорили іншу проблему ЄС у відносинах ЄС із Китаєм, а саме вплив економічної політики та субсидій на виробництво, які спричиняють спотворення на ринку ЄС. 

"Китай також повинен усунути корінні причини наших незбалансованих торговельних відносин шляхом відновлення балансу своєї економіки", – зазначили у Борреля.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський анонсував хороші наслідки візиту голови МЗС Дмитра Кулеби у Китай. Пекін не постачатиме зброї Росії. Окрім того, КНР визнає територіальну цілісність України. 

Як повідомляв OBOZ.UA, ще у березні цього року спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей в рамках "дипломатичного турне" відвідав Україну та зустрівся з представниками української влади. 

Йому та членам китайської делегації показали уламки збитої ракети виробництва Північної Кореї, та розповіли про те, як Росія використовує для виробництва зброї комплектуючі з третіх країн 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader