Китай перестав приймати платежі від росіян: які причини та як Кремль обходить санкції
Китай перестав приймати платежі від росіян: які причини та як Кремль обходить санкції

Китай перестав приймати платежі від росіян: які причини та як Кремль обходить санкції

Близько 80% транскордонних платежів у юанях з Росії повертаються назад через посилення санкцій і вимог китайських банків, що змушує російські компанії використовувати посередників і закладати додаткові комісії. Це ускладнює фінансові операції та збільшує витрати для бізнесу.

Про це пишуть росЗМІ. Російські компанії стикаються з серйозними труднощами при проведенні транскордонних платежів у китайській валюті.

Прямі перекази у юанях стають дедалі складнішими, що змушує компанії вдаватися до послуг посередників та закладати додаткові комісії під час угод. Ризики в транскордонних розрахунках визнаються учасниками ринку одними з найгостріших. Як зазначає одне з джерел, китайська сторона стає все більш вимогливою, запитуючи все більше документів для проведення платежів.

"На наш досвід банки нічого не запитують: гроші просто зависають на кореспондентських рахунках на 30-40 днів і повертаються назад", – розповідає керуючий партнер консалтингової компанії "Сапожніков і партнери" Олексій Сапожніков. Це призводить до того, що китайські постачальники не можуть отримати свої гроші упродовж п'яти-шести місяців, але продовжують постачати товар на умовах післяплати через довірчі відносини з російськими клієнтами.

Етапи ескалації ситуації з платежами почалися ще в грудні 2023 року після виходу указу президента США про вторинні санкції. Чергове загострення відбулося після нового пакету американських санкцій 12 червня. На китайській стороні переклади можуть провисіти кілька тижнів до розпізнавання, а потім переклад можуть скасувати без оголошення причин, що призводить до втрат на курсі та конвертації для російських компаній.

Через складнощі з прямими переказами, російські компанії змушені використовувати послуги посередників - платіжних агентів або "торгівельних будинків". За оцінкою джерел, на платіжних агентів припадає близько 30% платежів. Використання посередника спричиняє подорожчання угоди, оскільки клієнтам потрібно закладати додаткову комісію, яка в середньому становить 3-5%, але може сягати 8-10% залежно від складності логістичного ланцюжка та суми угоди.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, кіберфахівці ГУР МОУ частково паралізували фінансову систему агресора. Росіяни жаліються на те, що в них перестали працювати онлайн-сервіси, російські платіжні системи, а тепер і банкомати. Під час спроби зняти кошти в банкоматі картки блокуються.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader