Мовний омбудсмен закликав перейменувати “ленінські, жовтневі та московські суди”
Мовний омбудсмен закликав перейменувати “ленінські, жовтневі та московські суди”

Мовний омбудсмен закликав перейменувати “ленінські, жовтневі та московські суди”

Уповноважений із захисту державної мови закликав негайно перейменувати 85 судів в Україні. 31 липня Тарас Кремінь назвав “нонсенсом” те, що під час війни рішення ухвалюють суди з радянськими та російськими назвами.

- Це нонсенс, що в умовах війни, яку Україна веде за свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, судді іменем України ленінського, жовтневого чи московського суду проголошують важливі для держави та наших громадян рішення, — заявив він у своєму фейсбуці.

Суди мають бути перейменовані у межах декомунізації, дерусифікації та деколонізації, а також приведені у відповідність до вимог закону про українську мову, зазначив Кремінь.

Уповноважений нагадав, що в березні звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням перейменувати 85 судів. А травні 2023 року — до президента України Володимира Зеленського. Крім того, в річному звіті уповноваженого за 2023 рік про стан дотримання мовного закону серед рекомендацій Верховній Раді на поточний рік — прийняття закону, який зробить можливим перейменування судів.

30 липня депутати Миколаївської міської ради проголосували за звернення до президента щодо перейменування Ленінського районного суду міста. Депутати закликали ініціювати консультації з Вищою радою правосуддя. На основі консультацій — внести до Верховної Ради відповідний законопроєкт. Депутати зазначили, що в Україні також продовжують функціонувати Московський районний суд Харкова, Малиновський районний суд Одеси, Комунарський районний суд Запоріжжя.

  • 30 липня мер Дніпра Борис Філатов назвав "божевіллям" останні перейменування топонімів у місті з боку Дніпропетровської ОДА.
  • 20 травня голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович не бачить потреби у перейменуванні "Батьківщини-Матері".
Теги за темою
Суд
Джерело матеріала
loader
loader