Італійські шефкухарі назвали, що ніколи не треба замовляти туристам, та ознаки поганого ресторану
Італійські шефкухарі назвали, що ніколи не треба замовляти туристам, та ознаки поганого ресторану

Італійські шефкухарі назвали, що ніколи не треба замовляти туристам, та ознаки поганого ресторану

Вони назвали помилки туристів.

Італійські шефкухарі розповіли, які страви ніколи не потрібно замовляти під час відпочинку у цій країні, та про ознаки поганого ресторану.

Про це пише Daily Mail.

Ви пили капучино в неправильний час доби, їли "несправжні" страви італійської кухні та обідали в ресторанах-пастках для туристів, до яких місцеві жителі не доторкнулися б і з жердиною від венеціанського каналу. Але допомога вже поруч, завдяки Етторе Боккіа, шефкухарю гранд-готелю Villa Serbelloni на озері Комо, Лоренцо Нігро, шеф-кухарю ресторану Archway в Баттерсі, та "мамам" з лондонської мережі ресторанів La Mia Mamma – невеликої мережі, де італійські мами готують для відвідувачів свої регіональні страви.

Так, вони розповіли про те, що можна, що не можна і чого точно не варто робити під час відвідування ресторанів в Італії.

Найгірші туристичні помилки

  • Пити капучино в невідповідний час

Винайдена в Італії 1901 року, ця пінна кава є основним продуктом харчування в усьому світі. Але є правильний спосіб, як її пити. Етторе каже: "Одна з найбільших помилок – замовляти капучино після їжі або в другій половині дня. Італійці зазвичай п'ють капучино лише на сніданок".

  • Замовлення пасти болоньєзе

Це одна з найпопулярніших страв у світі, але в Італії ви не знайдете багато прихильників, якщо замовите її. Етторе каже: "Туристи іноді очікують певних страв, таких як спагеті болоньєзе або фрикадельки, які не часто зустрічаються в автентичній італійській кухні. Ми просто не їмо таке поєднання продуктів. Для соусу болоньєзе ми використовуємо інші види пасти, переважно з яєчного тіста, такі як тортеліні, равіолі, каннеллоні, лазанья та пасти з родини тальятелле. В Італії ми будемо їсти спагеті як першу страву, а потім фрикадельки як основну страву, але не разом – це більше італо-американська традиція".

  • Їсти спагеті не тими столовими приборами – і класти не той сир у карбонару

Це ще одна улюблена страва, але в ресторанах легко помилитися з карбонарою, попереджають італійські кухарі. Вони кажуть, що справжній ресторан подасть карбонару з сиром пекоріно, а не з пармезаном, і з гуанчале (свиняча щока), а не з панчеттою (свиняче черевце).

"Само собою зрозуміло – без вершків, курки, грибів тощо", - каже Етторе. А якщо ви все ж таки замовите спагеті – ніколи не їжте їх ложкою, радить він.

  • Перебір зі спеціями та заправками

Відважні гурмани можуть з гордістю обрати найскладнішу страву в меню під час відпустки. Але навряд чи це буде найбільш автентичним вибором. 

Етторе каже, що італійські кухарі ніколи не "додають багато спецій або начинок до пасти чи піци". Він поділився: "Ми цінуємо натуральний смак інгредієнтів. Тому чим простіше, тим краще. Ми любимо салати, але в справжньому ресторані подають гарний вибір овочів, які не потребують багато заправок, кремів і т.д., адже ви ж не хочете закривати свіжий помідор дивовижної якості. Оливкової олії першого віджиму та трохи солі буде більш ніж достатньо. Менше – це більше, завжди!

  • Замовляти салат "Цезар" або салат як закуску

Говорячи про салати, "Цезар" відсутній у меню як Етторе, так і «мам». Етторе додає, що "для них салат – це лише гарнір до основної страви", а не закуска.

  • Їсти хліб з оливковою олією та оцтом

Полюбляєте перед їжею замочувати шматочок свіжого хліба в оцті та олії? Це не по-італійськи, скажуть «мами». У традиційному ресторані гостей зустрінуть "з хлібним кошиком і грісіні (хлібними паличками)", пояснюють вони.

  • Обирати часниковий хліб

Погані новини, якщо ви любите часниковий хліб. Етторе каже, що багато туристів "вважають, що такі страви, як часниковий хліб, є автентичними італійськими витворами, але це здебільшого американсько-італійські витвори". «Мами» кажуть, що ви ніколи не знайдете часниковий хліб у традиційному меню.

  • Замовлення піци пепероні

Це улюблена страва багатьох туристів, але варто "тікати", якщо побачите в меню піцу з пепероні, кажуть «мами».  Вони кажуть, що традиційна піца з ковбасою називається "діавола" і використовує "злегка гостру салямі".

  • Їсти "Феттучіні Альфредо"

Кухарі кажуть, що одна з найгірших помилок – замовити "Фетучіні Альфредо", оскільки ви, швидше за все, заробите декілька косих поглядів від італійських відвідувачів ресторану.  Лоренцо каже: "До переїзду до Лондона я ніколи не чув про цю страву в Італії". Етторе додав, що цю пасту "не їли б італійці", які уникають "надмірно жирних макаронних страв з важкими вершковими соусами".

Як розпізнати туристичну пастку

  • Ресторани, які працюють протягом всього дня

У ресторані, який "обслуговує місцевих, буде перерва між обідом і вечерею", - кажуть «мами». Якщо ж десь працюють цілодобово – це, скоріш за все, заклад для туристів.

  • Меню декількома мовами

Можливо, вас і заспокоює англійська мова в меню, але ви можете потрапити до туристичної пастки. Етторе каже: "Уникайте ресторанів з меню декількома мовами або з фотографіями страв", в той час як «мами» попереджають оминати місця з "перекладом декількома мовами".

  • Велике меню

Велике меню страв – це також ознака туристичної пастки. «Мами» кажуть: "Обирайте місце з невеликим меню, а не з великою кількістю різних рецептів – якість важливіша за кількість".

  • Забагато інгредієнтів

Їжа також повинна бути простою, кажуть кухарі. Вони попереджають: "Чим більше інгредієнтів у рецепті – тим менш автентичною є страва. Знову ж таки, в Італії ми любимо підкреслювати високу якість інгредієнтів".

  • Офіціант/офіціантка на вулиці

Якщо хтось намагається завести вас у двері – це, швидше за все, туристична пастка. «Мами» кажуть: "В автентичних ресторанах немає "баттадентро" (продавців біля дверей), які б переконували туристів". Лоренцо каже, що будь-який персонал, який чекає на вас зовні, намагаючись переконати зайти, – це "велике ні".

Як обрати ресторан

  • Регіональна їжа – хороший знак

Звертайте увагу на страви, що прославляють регіон, в якому ви перебуваєте. Етторе сказав: "Ми, як італійці, ходимо до місць, де згадується регіональна кухня". Лоренцо додав: "Завжди дотримуйтеся того, що готується в регіоні, і спробуйте якомога більше страв".

  • Обирайте місце поменше

Не звертайте уваги на рекомендації TikTok та Instagram. Лоренцо каже: "Туристи не завжди обирають правильне місце, щоб поїсти, а слідують за трендами або місцем з найбільшою чергою. Місця з найкращою їжею будуть затишними і залишаться поза увагою".

  • Запитайте місцевих

Етторе рекомендує пошукати пропозиції в спільнотах Facebook, запитати консьєржа в готелі або скористатися Conosco un posto ("Я знаю місце") - застосунком для пошуку прихованих коштовностей, створений італійським блогером.

  • Здійснюйте правильний пошук в Google

Етторе каже: "Як італієць, якби я хотів знайти хороші ресторани, я б шукав в Instagram ключове слово "Ristorante" разом з назвою міста "RistoranteMilano".

Джерело матеріала
loader
loader