Путін оголосив "контртерористичну операцію" під проводом ФСБ через події в Курську: в ISW оцінили ефективність відповіді Кремля
Путін оголосив "контртерористичну операцію" під проводом ФСБ через події в Курську: в ISW оцінили ефективність відповіді Кремля

Путін оголосив "контртерористичну операцію" під проводом ФСБ через події в Курську: в ISW оцінили ефективність відповіді Кремля

Російський національний антитерористичний комітет оголосив про проведення "контртерористичної операції" у Бєлгородській, Брянській та Курській областях у відповідь на події на кордоні останньої. Він побоявся запровадити воєнний стан, щоб применшити масштаб бойових дій і запобігти внутрішній паніці в РФ, демонструючи своє небажання вживати радикальніших заходів.

Керівником цієї операції російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, призначив главу ФСБ Бортнікова. Така складна схема командування та управління діями російських сил може знизити ефективність відповіді країни-агресора на події у Курській області, вважають в Інституті вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Так, на четвертий день бойових дій на курскому прикордонні, 9 серпня, глава ФСБ та Національного антитерористичного комітету Олександр Бортніков оголосив про проведення "контртерористичної операції" у трьох областях. Він сказав, що це відповідь Кремля на "диверсійно-розвідувальні підрозділи", які здійснюють "терористичні акти" на території Росії, та "підрозділи збройних сил України" у Курській області.

Путін оголосив "контртерористичну операцію" під проводом ФСБ через події в Курську: в ISW оцінили ефективність відповіді Кремля

У ISW оцінюють, що така "протидія" дозволяє російській владі вживати на території регіонів низку заходів, враховуючи призупинення або обмеження послуг зв'язку, моніторинг каналів зв'язку, вилучення транспортних засобів і проникнення у приватну власність. Раніше вона оголошувала такий режим у Бєлгородській області у відповідь на рейди російських добровольців – він тривав один день у травні 2023 року.

"Кремль не наважився оголосити офіційний стан війни проти України або запровадити воєнний стан – більш серйозні заходи, які б вимагали мобілізації великих ресурсів РФ за допомогою ширшої та більш руйнівної для внутрішніх справ мобілізації", – зазначили аналітики.

Вони припускають, що саме Бортнікова кремлівський лідер призначив головою цієї "контртерористичної операції", бо той раніше зарекомендував себе як "ефективний менеджер" під час криз, які загрожували внутрішній стабільності Росії та путінському режиму. Зокрема, він забезпечив "гарантії безпеки" нині покійному фінансисту ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину під час переговорів щодо припинення заколоту 24 червня 2023 року. Путін публічно похвалив ФСБ "за безпеку та суверенітет Росії" одразу після свого переобрання в березні 2024-го.

На думку ISW, це призначення передбачає, що диктатор був незадоволений тим, як російське військове командування справляється із ситуацією в Курській області. Адже начальник генерального штабу РФ генерал армії Валерій Герасимов спробував представити Північне угруповання військ і ФСБ як такі, що ефективно контролюють ситуацію та "зупиняють українське просування" в Курській області під час зустрічі з Путіним 7 серпня.

Через два дні російський лідер провів засідання постійних членів Ради безпеки РФ, на якому обговорювалася "боротьба з тероризмом". За даними пропагандистів, на цьому заході Бортніков виступив з доповіддю, і Рада безпеки, ймовірно, обговорювала "контртерористичну операцію" у прикордонній зоні. Герасимов же, який не є постійним членом Радбезу, не був присутній на засіданні, але там був міністр оборони Андрій Білоусов.

"Складна схема управління та контролю "контртерористичною операцією" під керівництвом ФСБ Бортнікова може знизити ефективність російської відповіді на операцію України", – оцінюють в ISW.

Там нагадали статтю 9 російського закону про відповідні операції, згідно з якою підрозділи та частини ЗС РФ залучаються до її проведення "за рішенням її керівника". У Росгвардії 10 серпня заявили, що її підрозділи, а також ФСБ та МВС беруть участь у "контртерористичній операції" у Бєлгородській, Брянській та Курській областях. Хоча прикордонні райони цих регіонів перебувають у зоні відповідальності Північного угруповання військ РФ.

"Підрозділи міноборони РФ, ймовірно, найбільш оснащені для відтіснення українських сил у цьому районі. Неясно, як ФСБ та Бортніков створять чітку спільну організацію управління між цими розрізненими елементами, і, найімовірніше, між ФСБ та іншими структурами виникнуть тертя та бюрократичні перешкоди, які зменшать загальну бойову ефективність російських сил", – прогнозують у ISW.

Як повідомляв OBOZ.UA, фахівці оцінюють, що військова операція в Курській області кардинально змінила російсько-українську війну. Вона ставить Путіна у скрутне становище й загалом може швидше завершити війну.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader