З'ясували, як серотонін змінює нашу поведінку та пам'ять при стресі
З'ясували, як серотонін змінює нашу поведінку та пам'ять при стресі

З'ясували, як серотонін змінює нашу поведінку та пам'ять при стресі

Висновки представили науковці кафедри психіатрії Оксфордського університету та Центру біомедичних досліджень, а опублікували їх у медичному журналі Nature Communications.

Коротко про серотонін

Серотонін вважають гормоном радості та щастя. Та насправді цей нейромедіатор має куди складнішу біологічну функцію. Зокрема, він бере участь у регуляції пізнання, системі винагороди, процесах навчання і пам'яті.

Серотонін також впливає на різні фізіологічні процеси, такі як блювання та звуження судин.

Що нового виявили вчені про серотонін

Учені підтвердили. що люди з підвищеним рівнем серотоніну менш чутливі до негативного досвіду. Зокрема, вони проводили експеримент, коли учасники втрачали гроші у грі. Водночас рівень серотоніну майже ніяк не впливав на їх реакцію на винагороду, коли учасники навпаки вигравали гроші.

У експерименті взяли участь понад 50 людей, 26 з яких давали препарат для лікування рідкісної форми епілепсії. Ліки безпосередньо підвищували рівень серотоніну в мозку. А відтак, учені змогли оцінити його роль у когнітивних процесах.

Також учасники виконували низку завдань, а вчені аналізували їх здатність до навчання та контролю поведінки.

Як рівень серотоніну допомагає пережити стрес

Вчені виявили, що підвищений рівень серотоніну допомагає людям краще контролювати свою поведінку, особливо в умовах негативної інформації. Ба більше, вищий рівень серотоніну впливає на різні типи пам’яті.

Дослідженя є важливим, резюмували дослідники. Оскільки, тепер зрозуміло, що серотонін формує поведінку людини. Також ці дані проливають світло на питання, чому препарати, які змінюють рівень серотоніну, є ефективними при депресії, тривожності та обсесивно-компульсивному розладі.

Теги за темою
Медицина Психологія
Джерело матеріала
loader
loader