Від "Кракена" до "ФЛіРТ": чому імена штамів COVID-19 стають все химернішими
Від "Кракена" до "ФЛіРТ": чому імена штамів COVID-19 стають все химернішими

Від "Кракена" до "ФЛіРТ": чому імена штамів COVID-19 стають все химернішими

Ось уже майже 4,5 роки, як в Україні зареєстрували перший випадок коронавірусу. За цей час COVID-19 став як би сезонним, подібно до грипу, і мутував у різні варіанти. Від перших штамів, таких як Альфа та Дельта, до новинок на кшталт Кракена та ФЛіРТ – що ж стоїть за цими іменами?

Спочатку вірус SARS-CoV-2 був просто позначений буквами та цифрами – типу A.1 або B.2.27, розповідають у МОЗ. Це була технічна система, зручна для вчених, але складна простих людей.

Тому, щоб зробити назви зрозумілішими, стали використовувати географічні назви, наприклад, "британський" або "південноафриканський" варіанти.

Коронавірус в Китаї, фото: TK Media

Однак такі назви могли призводити до негативних асоціацій із певними країнами. Тому у 2021 році Всесвітня організація охорони здоров'я вирішила спростити справу та почати використовувати літери грецького алфавіту: Альфа, Бета, Гамма та Дельта. Це допомогло уникнути плутанини та негативних стереотипів.

Омікрон та його різноманіття

Коли з'явився Омікрон система знову ускладнилася. Омікрон поєднував безліч мутацій, що зробило його особливо заразним і здатним оминати імунітет.

В результаті з'явилися нові підтипи, такі як XBB.1.5. Щоб легше було інформувати людей, цьому підтипу надали ім'я Кракен – на честь міфічного морського чудовиська, бо він був особливо агресивним.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images
Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Цікаві імена для нових варіантів

Наступним відомим варіантом став Пірола (BA.2.86), який отримав ім'я через 30 мутацій у його структурі. Ім'я Пірола пов'язане з астероїдом та поєднанням літер грецького алфавіту.

А ось ФЛіРТ (FLiRT) – це не про флірт, а про мутації у шиповому білку вірусу (F 456L, V1104 L та R 346 T). Ці мутації допомагають вірусу краще уникати нашого імунітету, що робить його складнішим для боротьби.

Крім того, Знай.ua повідомляв, вчені знайшли ліки від раку і ВІЛ - вакцина проти коронавірусу може перемогти смертельні хвороби

Джерело матеріала
loader