Нове дослідження показує, що люди старіють двома сплесками: у 44 і 60 років
Нове дослідження показує, що люди старіють двома сплесками: у 44 і 60 років

Нове дослідження показує, що люди старіють двома сплесками: у 44 і 60 років

Дослідження Stanford Medicine вказує на значні зміни в молекулярних і мікробних рівнях в організмі в середині 40-х і на початку 60-х років, що може вплинути на здоров’я та ризик захворювань, пов’язаних зі старінням. Якщо ви коли-небудь відчували, що все у вашому тілі відразу руйнується, можливо, це не ваша уява. Нове дослідження Stanford Medicine показує, що кількість багатьох наших молекул і мікроорганізмів різко зростає або зменшується протягом 40-60 років.

Дослідники оцінили багато тисяч різних молекул у людей віком від 25 до 75 років, а також їхні мікробіоми — бактерії, віруси та грибки, які живуть усередині нас і на нашій шкірі — і виявили, що кількість більшості молекул і мікробів не змінюється. поступово, хронологічно. Навпаки, протягом нашого життя ми проходимо два періоди швидких змін, в середньому у віці 44 і 60 років. Стаття з описом цих результатів була нещодавно опублікована в журналі Nature Aging .

«Ми не просто змінюємося поступово з часом; є деякі дійсно драматичні зміни», – сказав Майкл Снайдер, доктор філософії, кафедра генетики та старший автор дослідження. «Виявилося, що середина 40-х — час драматичних змін, як і початок 60-х. І це правда, незалежно від того, на який клас молекул ви дивитесь».

Сяотао Шень, доктор філософії, колишній докторант Стенфордського університету медицини, був першим автором дослідження. Зараз Шень є доцентом Наньянського технологічного університету Сінгапуру. Ці великі зміни, ймовірно, вплинуть на наше здоров’я — кількість молекул, пов’язаних із серцево-судинними захворюваннями, показала суттєві зміни в обидва моменти часу, а молекули, пов’язані з імунною функцією, змінилися у людей на початку 60-ти років.

Різкі зміни чисельності

Снайдера, професора генетики Стенфордського університету В. Ашермана, професора генетики FACS, та його колег спонукали дослідити швидкість молекулярних і мікробних змін спостереження, що ризик розвитку багатьох захворювань, пов’язаних із віком, не зростає з роками. . Наприклад, ризики хвороби Альцгеймера та серцево-судинних захворювань різко зростають у старшому віці, порівняно з поступовим підвищенням ризику для людей молодше 60 років.

Дослідники використали дані 108 людей, за якими вони спостерігали, щоб краще зрозуміти біологію старіння. Попередні висновки цієї ж групи волонтерів включають відкриття чотирьох різних «вікових типів», які показують, що нирки, печінка, метаболізм та імунна система старіють з різною швидкістю в різних людей.

Нове дослідження проаналізувало учасників, які здавали кров та інші біологічні зразки кожні кілька місяців протягом кількох років; вчені відстежували багато різних типів молекул у цих зразках, включаючи РНК, білки та метаболіти, а також зміни в мікробіомах учасників. Дослідники відстежували вікові зміни в більш ніж 135 000 різних молекул і мікробів, загалом майже 250 мільярдів різних точок даних.

Вони виявили, що тисячі молекул і мікробів зазнають змін у своїй чисельності, збільшуючи або зменшуючи — близько 81% усіх молекул, які вони досліджували, показали нелінійні коливання кількості, що означає, що вони змінювалися більше в певний вік, ніж в інший час. Коли вони шукали кластери молекул із найбільшими змінами в кількості, вони виявили, що ці перетворення відбувалися найчастіше у два періоди часу: коли людям було в середині 40-х і коли їм було близько 60-ти.

Хоча багато досліджень зосереджено на тому, як різні молекули збільшуються або зменшуються з віком і як біологічний вік може відрізнятися від хронологічного віку, дуже мало хто вивчав швидкість біологічного старіння. Те, що на початку 60-х років відбувається стільки драматичних змін, можливо, не дивно, сказав Снайдер, оскільки відомо, що багато ризиків, пов’язаних із віком, захворювань та інших явищ, пов’язаних із віком, зростають саме в цей період життя.

Великий кластер змін у середині 40-х років був дещо несподіваним для вчених. Спочатку вони припустили, що менопауза або перименопауза викликала великі зміни у жінок у їхньому дослідженні, спотворюючи всю групу. Але коли вони розділили дослідницьку групу за статтю, то виявили, що зміни відбуваються і серед чоловіків у віці 40 років.

«Це свідчить про те, що хоча менопауза або перименопауза можуть сприяти змінам, які спостерігаються у жінок у віці 40 років, ймовірно, існують інші, більш значні фактори, що впливають на ці зміни як у чоловіків, так і у жінок. Виявлення та вивчення цих факторів має бути пріоритетом для майбутніх досліджень», — сказав Шен.

Зміни можуть вплинути на здоров’я та ризик захворювання

У людей у ​​віці 40 років спостерігалися значні зміни в кількості молекул, пов’язаних з алкоголем, кофеїном і метаболізмом ліпідів; захворювання серцево-судинної системи; а також шкіри та м’язів. У тих, кому за 60 років, зміни були пов’язані з метаболізмом вуглеводів і кофеїну, імунною регуляцією, функцією нирок, серцево-судинними захворюваннями, шкірою і м’язами.

Цілком можливо, що деякі з цих змін можуть бути пов’язані зі способом життя або поведінковими факторами, які групуються в цих вікових групах, а не зумовлені біологічними факторами, сказав Снайдер. Наприклад, дисфункція метаболізму алкоголю може бути наслідком різкого зростання споживання алкоголю людьми у віці 40 років, що часто є стресовим періодом життя.

Команда планує дослідити рушії цих кластерів змін. Але якими б не були їхні причини, існування цих кластерів вказує на те, що людям необхідно приділяти увагу своєму здоров’ю, особливо у віці 40-60 років, вважають дослідники. Це може виглядати як збільшення фізичних навантажень для захисту серця та підтримки м’язової маси в обох вікових групах або зменшення споживання алкоголю в 40 років, оскільки ваша здатність метаболізувати алкоголь сповільнюється.

«Я переконаний, що ми повинні спробувати змінити свій спосіб життя, поки ми ще здорові», — сказав Снайдер.

Джерело матеріала
loader
loader