Солодощі зі своєрідним смаком, що завоювали серця мільйонів людей, виявилися троянським конем для нашого організму. Навіть невелика її порція підвищує наш тиск і ставить під загрозу здоров'я серця, з'ясували вчені.
Дослідники з Університету Лінчепінга у Швеції виявили, що навіть невелика кількість лакриці може призвести до підвищення тиску, і ця проблема виходить за межі відомих ефектів вживання великих кількостей ласощів. У дослідженні підкреслюється, що у людей, особливо чутливих до лакриці, спостерігається не тільки підвищення артеріального тиску, а й ознаки підвищеного навантаження на серце. Через популярність цієї солодощі, масштаби її негативного впливу можуть бути дуже серйозними, пише ScienceDaily.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Отримані вченими результати доповнюють наявні знання про те, що гліциризинова кислота, активна сполука в лакриці, порушує баланс рідини в організмі, впливаючи на ферменти нирок, що, своєю чергою, може підвищувати тиск і збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. Європейський союз і Всесвітня організація охорони здоров'я раніше припускали, що споживання до 100 мг гліциризинової кислоти на день загалом безпечне для більшості людей. Однак, за оцінками Шведського продовольчого агентства, близько 5% шведів перевищують це рекомендоване споживання.
Дослідження, проведене в Лінчепінгу та опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition , було спрямоване на визначення того, чи справді ця межа безпечна з огляду на потенційний ризик для здоров'я, пов'язаний навіть із помірним споживанням цього продукту. Через варіативність концентрації гліциризинової кислоти в різних лакричних продуктах споживачам буває складно визначити, скільки саме її вони вживають у їжу.
На вміст гліциризинової кислоти можуть впливати багато чинників: походження лакриці, умови зберігання і конкретний вид використовуваного лакричного кореня. Ця варіативність посилюється тим, що багато продуктів не вказують вміст гліциризинової кислоти на своїх етикетках. Проведене дослідження вирізнялося ретельним вимірюванням вмісту гліциризинової кислоти в лакриці, яку давали учасникам експерименту, і є одним із перших, проведених у контрольованих умовах.
У ньому взяли участь 28 здорових молодих людей віком від 18 до 30 років, які вживали або лакрицю, що містить 100 мг гліциризинової кислоти, або контрольний продукт без лакриці протягом двох окремих періодів. Результати показали, що щоденне вживання 100 мг гліциризинової кислоти призводило до підвищення артеріального тиску в середньому на 3,1 мм рт. ст. Крім того, в учасників, найчутливіших до лакриці, про що свідчить значне зниження рівня гормонів реніну й альдостерону, які регулюють баланс рідини, також спостерігалося збільшення ваги, ймовірно, через затримку рідини та підвищення рівня білка, пов'язаного з навантаженням на серце.
Результати дослідження вчених говорять про необхідність більш обережних рекомендацій щодо вживання подібних ласощів і кращого маркування продуктів, що містять лакрицю, щоб інформувати споживачів про потенційні ризики. Ця наукова робота є показником важливості розуміння індивідуальної чутливості до гліциризинової кислоти, оскільки навіть невелика її кількість може становити значний ризик для здоров'я деяких людей.
Раніше Фокус писав про дешеву альтернативу тонометрам, що працює на смартфоні. Пристрій обіцяє забезпечити надійну перевірку артеріального тиску прямо на вашому смартфоні, в будь-якому місці і в будь-який час.
Також Фокус писав про те, що розмови по телефону підвищують тиск. Як показує нове дослідження, що більше люди спілкуються телефоном, то вищий ризик появи у них високого кров'яного тиску.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.