Чому країни знижують податки на тютюнові вироби для нагрівання. Досвід Нової Зеландії
Чому країни знижують податки на тютюнові вироби для нагрівання. Досвід Нової Зеландії

Чому країни знижують податки на тютюнові вироби для нагрівання. Досвід Нової Зеландії

Нова Зеландія прийняла рішення знизити податки на тютюнові вироби для нагрівання, (ТВЕН), щоб зробити їх більш доступною альтернативою традиційним сигаретам. Цей крок спрямований на заохочення курців до переходу на менш шкідливі нікотинові продукти.

Міністр митниці та заступник міністра охорони здоров'я Кейсі Костелло, яка ухвалила рішення про зниження податку вдвічі, сподівається, що це спонукатиме курців перейти на менш шкідливу нікотинову продукцію. Адже на відміну від традиційних сигарет, в таких продуктах тютюн нагрівається до значно нижчої температури, що запобігає його горінню та зменшує кількість токсичних речовин в аерозолі.

Нові підходи до відмови від куріння

В останні роки Нова Зеландія активно впроваджує комплексні заходи для боротьби з курінням, спрямовані на зниження захворюваності та смертності, пов'язаної з тютюнопалінням. Основні підходи, котрі реалізуються урядом, включають зниження нікотину в тютюнових продуктах, підвищення податків на тютюн, заборону реклами тютюнових виробів, а також підтримка альтернативних продуктів.

Міністр митниці та заступник міністра охорони здоров'я Кейсі Костелло, яка ініціювала подвійне зниження податку на тютюнові вироби для нагрівання, заявила, що вейпінг вже довів свою ефективність як засіб для зменшення залежності та відмови від куріння. Тепер уряд хоче зрозуміти, чи зможуть тютюновівироби для нагрівання стати успішним інструментом у боротьбі з курінням.

"Вейпінг підходить не всім, і чимало курців роблять кілька спроб, перш ніж повністю відмовитися від цигарок. У тютюнових виробах для нагрівання такий же профіль ризику, як у вейпів, і наразі вони легально доступні. Ми хочемо подивитися, який вплив чинитиме зниження акцизу на ці продукти", – заявила Костелло.

Підтримка таких альтернативних продуктів спрямована на зниження шкоди від куріння

Незважаючи на позитивні наміри уряду, це рішення викликало хвилю критики. До цього уряд Нової Зеландії вже робив кроки щодо посилення контролю над тютюном,скасувавши заборону на продаж тютюнових виробів, яка діяла для всіх, хто народився після 1 січня 2009 року. У той же час було вжито заходів щодо скорочення вмісту нікотину в сигаретах та обмеження кількості роздрібних точок продажу тютюнових виробів на 90%.

Проте нове рішення про зниження податків на тютюнові вироби для нагрівання показує, що уряд готовий розглядати пропозиції, спрямовані на зниження шкоди від куріння.

Легалізація інших нікотинових продуктів можлива

Разом із тим Кейсі Костелло розглядає можливість дозволу продажу інших нікотинових продуктів, таких як снюс та нікотинові пакетики. Ці продукти можуть стати додатковим засобом зниження рівня куріння країни.

Однак Міністерство охорони здоров'я Нової Зеландії висловило стурбованість, зауважуючи, що наукових доказів ефективності снюсу для відмови від куріння недостатньо. Більше того, існує ризик того, що вживання снюсу може спричинити більшу залежність, ніж куріння тютюну.

"В цілому, ми не рекомендуємо розширювати асортимент нікотинових продуктів, доступних для продажу в Новій Зеландії", – заявили представники Міністерства охорони здоров'я. Вони також наголосили, що розширення асортименту нікотинових продуктів на ринку може призвести до зростання залежності серед молоді, що несе у собі ризики для громадського здоров'я.

Таким чином, перед Новою Зеландією стоїть складне завдання – знайти баланс між підтримкою ініціатив щодо зниження шкоди від куріння та захистом здоров'я своїх громадян від нових форм нікотинової залежності. Питання про те, якими будуть довгострокові наслідки таких заходів, залишається відкритим, і лише час покаже, наскільки ефективним виявиться цей підхід у боротьбі з курінням.

Джерело матеріала
loader