Виявили корінь зла: вчені знайшли білки, відповідальні за тяжкість хвороби Альцгеймера
Виявили корінь зла: вчені знайшли білки, відповідальні за тяжкість хвороби Альцгеймера

Виявили корінь зла: вчені знайшли білки, відповідальні за тяжкість хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера залишається невиліковною і небезпечною глобальною загрозою для старіючого населення планети і вчені вже тривалий час намагаються знайти ліки. Однак недавнє дослідження з'ясувало, що ключ до вирішення проблеми може лежати зовсім не там, де вони постійно шукали.

Головною загадкою хвороби Альцгеймера для вчених уже багато років є безпосередня причина пошкодження мозку, яку вони давно намагаються зрозуміти. Нещодавнє дослідження, проведене під керівництвом Університету Еморі, можливо, розкрило найважливіший фрагмент цієї головоломки. Протягом багатьох років основна увага приділялася бляшкам бета-амілоїду — звичайним білковим згусткам, що накопичуються в мозку людей із хворобою Альцгеймера. Однак учені знайшли нові цілі, які можуть бути джерелом усіх руйнівних наслідків, пише ScineceAlert.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Спочатку бляшки бета-амілоїду вважалися причиною пошкодження нейронів і мозку загалом, але згодом їх стали розглядати як побічний продукт хвороби. Ця зміна точки зору частково пояснюється обмеженим успіхом лікування, спрямованого на них, що спонукало вчених припустити, що в основі механізмів хвороби Альцгеймера можуть лежати інші джерела.

Нові результати наукової роботи біохіміків Йони Левітес та її колег з Університету Еморі вказали на інші білки, що накопичуються разом із бляшками бета-амілоїду, як на потенційних винуватців ушкодження мозку, яке спостерігається у пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Дослідники порівняли профілі білків у мишачих моделях хвороби з даними з мозку людини, в деяких з яких були виявлені бляшки без симптомів захворювання.

У результаті порівняння було виявлено понад 20 білків, які накопичуються разом із бета-амілоїдом, що говорить про те, що ці білки можуть відігравати важливу роль у патології хвороби, вважають автори. Одна з гіпотез, що виникли в результаті дослідження, результати якого було опубліковано в журналі Cell Reports Medicine, полягає в тому, що бляшки бета-амілоїду можуть слугувати каркасом, який притягує ці інші білки, що призводить до шкідливих наслідків для мозку. У дослідженні виділено два конкретних білки, мідкін і плейотрофін, які, як відомо, беруть участь у запальних процесах. Їхня надекспресія, поряд із присутністю бета-амілоїду, може сприяти запаленню і пошкодженню нейронів, характерним для хвороби Альцгеймера.

Ця гіпотеза може пояснити, чому у деяких людей амілоїдні бляшки з'являються без розвитку важких когнітивних симптомів, зазвичай пов'язаних із хворобою Альцгеймера. Ідея про те, що бета-амілоїд може функціонувати як будівельний каркас, узгоджується з іншими дослідженнями, які показують його природну роль у підтримці різних клітинних механізмів. Однак коли він притягується і зв'язується з потенційно шкідливими білками, це може запустити каскад подій, що призводять до симптомів хвороби Альцгеймера.

Це відкриття може нарешті вирівняти суперечливі дані про роль бета-амілоїду в розвитку хвороби, коли він одночасно причетний і не несе прямої відповідальності за пошкодження нейронів. Отримані результати дають змогу припустити, що увага до цих додаткових білків може відкрити нові шляхи для терапії, що в перспективі призведе до появи препаратів, спрямованих на ці білки, а не тільки на амілоїд бета, вважають автори.

Однак складність і багатогранність хвороби Альцгеймера означає, що інші теорії, як-от її можлива аутоімунна природа, все ще перебувають на стадії розгляду і зупинятися на одному варіанті вчені не збираються. Як зазначають дослідники, розуміння різних змін у мозку з плином часу залишається критично важливим для розгадки всього масштабу патології захворювання.

Раніше Фокус писав про те, як як якчищення зубів допомагає виявити хворобу Альцгеймера. Хвороба Альцгеймера має найрізноманітніші симптоми, одним з яких є зів'янення моторних функцій, які запросто можуть проявлятися в найбуденніших діях.

Також Фокус писав про те, що боротися з хворобою Альцгеймера можна за допомогою їжі. Як показало дослідження, значно поліпшити стан людини з хворобою Альцгеймера, можна, якщо змінити підхід до прийому їжі.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader