ЄС запровадить нові перевірки на кордоні для мандрівників не з Шенгену: як усе працюватиме
ЄС запровадить нові перевірки на кордоні для мандрівників не з Шенгену: як усе працюватиме

ЄС запровадить нові перевірки на кордоні для мандрівників не з Шенгену: як усе працюватиме

Суть Шенгенської зони полягає в легких подорожах – один раз перетинаєш її кордон і далі пересуваєшся між країнами вільно. Проте невдовзі потрапити до неї туристам з-за меж Шенгену стане дещо складніше.

Як пише Euronews, з 10 листопада на кордонах запрацює Система в'їзду/виїзду ЄС після Brexit (EES). Це підтвердила комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоханссон. За її словами, до запровадження системи уже готуються перевізники, оператори, залізничні станції, аеропорти, тощо.

Як діятиме EES

За задумом розробників, EES буде автоматизованою системою реєстрації для мандрівників з Великобританії та інших країн, що не входять до ЄС, яким не потрібна в’їзна віза. Мандрівникам потрібно буде сканувати свої паспорти чи інші проїзні документи у пункті самообслуговування щоразу, коли вони перетинають зовнішній кордон Євросоюзу. Виняток становитимуть громадяни чи резиденти ЄС та особи з довгостроковими візами.

Система реєструватиме ім'я мандрівника, біометричні дані, а також дату та місце в'їзду та виїзду. Сканування обличчя та знімання відбитків пальців будуть проводитися кожні три роки. Отримані таким чином дані будуть багаторазовими – їх можна буде використовувати для кількох поїздок протягом цього періоду.

EES вводиться для зміцнення безпеки кордонів та виявлення мандрівників, які перевищують дозволений термін перебування у Шенгенській зоні (90 днів протягом 180-денного періоду). Проте система не працюватиме на в’їзді до Кіпру, Ірландії та чотирьох країн Шенгенської зони, які не є членами ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

За словами Йоханссон, мета запровадження такого контролю – це протидія нелегальній міграції. І не тільки. "EES ускладнить злочинцям, терористам або російським шпигунам використання підроблених паспортів завдяки біометричній ідентифікації, фотографіям та відбиткам пальців", - пообіцяла вона.

Початково EES планували запустити у 2022 році. Але її запровадження зіткнулося з численними невдачами через проблеми з ІТ та затримками в установці автоматизованих бар'єрів. Вони мають запрацювати на всіх сухопутних, морських та повітряних кордонах у Шенгенській зоні.

Що таке ETIAS і в чому її відмінність від EES

Але це ще всі нововведення, які чекають на мандрівників до Шенгену. Приблизно через шість місяців після запуску моніторингової системи EES буде запроваджено також Європейську систему інформації та авторизації подорожей (ETIAS).

Ця нова схема зобов'язує громадян країн, які не входять до ЄС, яким не потрібна віза ЄС, отримувати дозвіл на в'їзд до блоку. Її використання буде обов'язковим для всіх, хто хоче відвідати Шенгенську зону на короткий термін.

Раніше OBOZ.UA розповідав про найбільш завантажені туристичні напрямки Європи і світу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader