Покращує роботу мозку та запобігає депресії: які переваги вживання риби
Покращує роботу мозку та запобігає депресії: які переваги вживання риби

Покращує роботу мозку та запобігає депресії: які переваги вживання риби

Від лосося та сардин до атлантичного оселедця й скумбрії – риба є чудовим джерелом користі для здоров’я. Вона багата білками, вітамінами та мінералами, а також містить поліненасичені жирні кислоти, які є необхідними для нашого організму.

Більше того, риба – це низькокалорійний продукт без вуглеводів, що робить її чудовим вибором для збалансованого харчування. Видання eatthis.com опублікувало п’ять позитивних ефектів від вживання риби.

"Риба – це справжній суперфуд. Вона має неймовірні переваги для здоров’я", – зазначає дієтолог Доун Джексон Блатнер.

Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

За результатами аналізу чотирьох міжнародних досліджень, у яких взяли участь понад 191 000 дорослих, споживання двох порцій (175 грамів) жирної риби щотижня знижує ризик серцевих нападів та інсультів у тих, хто вже має серцево-судинні хвороби. Згідно з публікацією в журналі JAMA Internal Medicine, ймовірність повторного серцевого нападу або смерті зменшується на 17% завдяки омега-3 жирним кислотам, що містяться в жирній рибі.

Американська кардіологічна асоціація також рекомендує дві порції риби на тиждень, причому лосось, сардини та тунець є найкращими варіантами через високий вміст омега-3.

Поліпшує роботу мозку

Омега-3, що містяться в рибі, можуть покращити роботу мозку. Дослідження, проведене Медичним центром Ірвінга Колумбійського університету, виявило, що жінки похилого віку, які мали високий рівень омега-3 в організмі, демонстрували кращі показники здоров'я мозку. Регулярне споживання риби сприяє протидії запальним процесам, пов'язаним зі старінням мозку.

"Риба не тільки допомагає зміцнити мозок, але й покращує пізнавальні здібності", – зауважує Блатнер.

Зменшує ризик депресії

Знову ж таки, ваш настрій може залежати від того, що ви їсте. Дослідження, проведене в Австралії, показало, що люди, які частіше споживають морепродукти, рідше страждають на депресію. Жителі одного острова, де не було фастфуду, демонстрували значно кращі психічні показники завдяки високому рівню омега-3 у крові.

"Все більше досліджень свідчать про те, що низький рівень омега-3 може бути пов'язаний із депресією", – зазначає дієтолог Кетрін Брукінг.

Покращує сон

Споживання риби, особливо лосося, може позитивно впливати на сон. Дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, показало, що чоловіки, які регулярно споживали рибу, мали кращу якість сну та продуктивність протягом дня. Цей ефект може бути пов'язаний з вітаміном D, що міститься в рибі.

"Омега-3 жирні кислоти можуть впливати на вироблення мелатоніну, що сприяє кращому сну", – додає дієтолог.

Зменшує запалення в суглобах

Дослідження, опубліковане в Arthritis Care & Research, показало, що регулярне споживання риби знижує запальні процеси в суглобах у людей з ревматоїдним артритом. Пацієнти, які їли рибу двічі на тиждень, мали менше симптомів захворювання.

Тож включивши рибу до свого раціону, ви можете не тільки покращити здоров’я серця, мозку та суглобів, але й знизити ризик депресії та покращити сон.

Раніше OBOZ.UA опублікував переваги вживання кімчі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader