Букет стоятиме тижнями у вазі: прості правила, які продовжать його життя
Букет стоятиме тижнями у вазі: прості правила, які продовжать його життя

Букет стоятиме тижнями у вазі: прості правила, які продовжать його життя

Для того, щоб ваші букети радували вас довше, потрібно навчитися правильно за ними доглядати. Насправді це зовсім не так складно, як може здатися на перший погляд, і з основним доглядом впорається будь-хто.

Зніміть з букета упаковку

Яким би красивим не було пакування букета, з ним, на жаль, доведеться розпрощатися перед тим, як ставити квіти у вазу. Обов'язково знімайте целофан, бо він може механічно травмувати квіти та буде перешкоджати нормальному споживанню води.

Видаліть все листя, що стикається з водою у вазі

Перед тим, як опускати букет у воду, переконайтеся, що ви обірвали усе зайве листя, яке теоретично може опинитися у воді. Листя буде забруднювати воду, і тоді в ній швидше з'являться бактерії. Зрештою це призведе до того, що квіти почнуть гнити.

Стебла зріжте під кутом у 45 градусів

Перед тим, як ставити квіти у воду, потрібно обов'язково підрізати їх. Робити це потрібно гострим і чистим ножем чи секатором під кутом у 45 градусів для того, аби уникнути пошкоджень. Якщо ж мовиться про тюльпани, нарциси чи гіацинти, тоді їх потрібно підрізати рівним зрізом та гострим ножем.

У багатокомпонентному букеті в останню чергу підрізають цибулинні квіти, бо вони виділяють слиз, що при потраплянні на стебла інших рослин може спричинити розвиток бактерій.

Обрізка букета
Букети потрібно підрізати / Фото Pexels

Помийте вазу з антибактеріальним засобом

Просто сполоснути вазу у воді буде недостатньо: вам обов'язково потрібно вимити її з мийним засобом, аби у ній точно не було бактерій, які призведуть до ще швидшого старіння та загнивання стебел квітки. Мити вазу потрібно обов'язково кожні два дні – разом із заміною води.

Зверніть увагу і на розмір вази. Вона не має бути меншою, ніж 1 літр, і краще уточнити у флориста бажану кількість води для конкретних квітів, бо деякі з них не потребують її багато, а інші навпаки, мають бути щонайменше наполовину у воді.

Набирайте у вазу чисту, прохолодну воду

Вода має бути чистою і не теплою для того, щоб квіти максимально довго зберігали свою свіжість. Рекомендована температура води – 10 – 15 градусів.

Додайте засіб для підживлення квітів

В магазинах ви можете купити спеціальний засіб для того, щоб підживлювати зрізані квіти – з ним вони будуть стояти довше. Букет також потрібно помістити у прохолодне місце, де буде багато свіжого повітря. Слідкуйте за тим, щоб букет не стояв на протязі, а також тримайте його якомога далі від джерел тепла.

Джерело матеріала
loader
loader