Як вибрати свіжу консерву просто в магазині: експерт поділився секретами
Як вибрати свіжу консерву просто в магазині: експерт поділився секретами

Як вибрати свіжу консерву просто в магазині: експерт поділився секретами

На полицях магазинів можна знайти різноманіття консервів. Однак, експерти закликають українців ставитися серйозно до їхнього вибору, перевіряти кожну банку, щоб вберегтися від проблем зі здоров'ям.

Про три основні нюанси, на які потрібно звернути увагу під час придбання консервів в магазині, розповів для Mirror експерт з NRC Business Waste Пол Джексон.

Виявляється, все дуже просто. Потрібно поглянути на форму бляшанки, спосіб її зберігання та зовнішній вигляд вмісту всередині (за можливості, якщо, наприклад, продукти у скляній тарі).

Пол стверджує, якщо бляшанка має неглибоку вм'ятину, але інших ознак пошкодження ви не помічаєте, це означає, що її вміст можна сміливо їсти. А ось глибокі вм'ятини вже можуть бути доволі серйозним сигналом. Часто вони вказують на пошкодження герметичності банки, що призводить до потрапляння шкідливих бактерій і псування продукту.

Обов'язково з особливою обережністю ставтесь до будь-яких критеріїв, які суттєво змінюють форму бляшанки. Внаслідок навіть несильних пошкоджень часто виникають мікротріщини, які дозволяють шкідливим бактеріям спокійно процвітати увздовж швів.

Окрім серйозних вм'ятин, Джексон наголошує, що існує ще дві важливі "ні", коли мова заходить про вживання в їжу консерв. Це наявність іржі та випуклості.

Іржа на банці завжди повинна викликати занепокоєння, оскільки вона послабляє метал, що може призвести до забруднення його вмісту. Навіть якщо ви бачите незначні плями іржі, краще не брати таку консерву, адже продукт може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Помітна випуклість на банці свідчить про наявність серйозних неприємностей. Зазвичай таке відбувається, коли всередині накопичується газ через життєдіяльність бактерій. А значить їжа зіпсована і вже не придатна для вживання.

Якщо ви зберігаєте консерви у себе вдома, слід також пам'ятати про основні правила. Наприклад, каже Пол, найкраще залишати їх в шафі на кухні, але не у надто вологому місці зі значним перепадом температур. Вони можуть прискорити процес псування. Непридатні для консервів і надто низькі температури, тому що вони призводять до того, що бляшанка може лопнути. Найбільше підходить для консервів стабільна та помірна температура без зайвої вологи.

Він також додає, що продукти з високою кислотністю, наприклад, помідори, можуть зберігатися ще близько 18 місяців після завершення терміну придатності. Все саме через кислоту, яка захищає продукт від псування.

Джерело матеріала
loader