Харчування вже не вперше пов'язують із нашим настроєм і розвитком різних психічних захворювань. Однак недавні дослідження особливо підкреслили масштаб його впливу на наш моральний стан.
Взаємозв'язок між харчуванням і настроєм стає дедалі очевиднішим для наукового світу і може принести цілу низку нових способів його терапії в медичне середовище. Так, нове дослідження показало, що те, що ми їмо, впливає не тільки на наше фізичне здоров'я, а й на наші емоції. Цей зв'язок наочно ілюструють такі відчуття, як тимчасове піднесення настрою, спричинене високим вмістом цукру, або дратівливість, коли ми пропускаємо прийом їжі, пише The Conversation.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Коливання рівня цукру в крові, які є основним фактором подібних реакцій, відіграють важливу роль у регуляції настрою, потенційно сприяючи таким станам, як тривога та депресія, пояснює Мері Скурбутакос, ординатор з сімейної медицини та експерт з харчування Медичної школи Східної Вірджинії. Рівень цукру в крові впливає на наші гормони і нервову систему, впливаючи на наш емоційний стан, як показало дослідження, опубліковане в журналі Journal of Affective Disorders. Наприклад, коли ми споживаємо цукор або вуглеводи, його рівень підвищується, викликаючи викид інсуліну, який допомагає засвоїти його в клітинах. Однак надмірне споживання продуктів із високим глікемічним індексом, як-от білий хліб або солодкі закуски, може спричинити різкі стрибки й подальші падіння цукру в крові, провокуючи викид гормонів стресу, таких як адреналін, попереджає Скурбутакос.
Така гормональна реакція може призвести до відчуття тривоги або агресії, що створює прямий зв'язок між харчуванням і настроєм. Дослідженнями було доведено, що вибір дієти, особливо середземноморської, стабілізує рівень цукру в крові та покращує настрій. Ця дієта, багата на овочі, цільні злаки та корисні жири, зазвичай має низький глікемічний індекс, що призводить до більш поступового підвищення рівня цукру в крові та знижує ймовірність перепадів настрою. Дієти з низьким глікемічним індексом, як-от відварений рис і цільнозерновий хліб, пов'язані з нижчим ризиком депресії, особливо у жінок, які чутливіші до коливань цукру в крові, каже Скурбутакос.
Важливість дієти для психічного здоров'я ще більше підкреслюють нещодавні дослідження, які засвідчили, що деякі продукти можуть посилювати або послаблювати симптоми тривоги та депресії. Наприклад, вживання продуктів зі штучними підсолоджувачами пов'язане з підвищеним ризиком розвитку депресії. З іншого боку, коригування раціону, наприклад, поєднання вуглеводів з білками або жирами, вживання вуглеводів на початку дня або після овочів, може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові та поліпшити настрій.
Крім вибору раціону харчування, інші чинники, як-от генетика, здоров'я кишківника і рівень фізичної активності, також впливають на реакцію організму на їжу і, відповідно, на наш емоційний стан. Хоча дієта сама по собі не може розв'язати всі проблеми психічного здоров'я, вона є найважливішим фактором, який може або пом'якшити, або посилити симптоми, вважає Скурбутакос.
Раніше Фокус писав про користь кето-дієти в боротьбі з мігренню. Полегшення від мігрені може настати вже через кілька прийомів певної їжі, згідно з останніми відкриттями в галузі дієтології.
Також Фокус писав про те, як ожиріння необоротно змінює роботу мозку. Ожиріння змінює сенсори мозку, що відповідають за задоволення від їжі, викликаючи, можливо, постійний стан "вічного голоду", свідчить нове дослідження.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.