Телефони та павербанки краще зарядити: в "Укренерго" зробили заяву про відключення електроенергії на День Незалежності
Телефони та павербанки краще зарядити: в "Укренерго" зробили заяву про відключення електроенергії на День Незалежності

Телефони та павербанки краще зарядити: в "Укренерго" зробили заяву про відключення електроенергії на День Незалежності

На День Незалежності в Україні не заплановано планових відключень електроенергії. Втім, енергктики не виключають, що вдатися до них може все ж таки припасти – зазначаючи: у разі появи необхідності відключень про це буде повідомлено. А тому телефони та павербанки краще зарядити.

Про це повідомили в "Укренерго". "24 серпня застосування відключень не прогнозується. При зміні ситуації - про заходи обмеження буде повідомлено додатково", – йдеться в повідомленні.

На День Незалежності в Україні не планується планових відключень електроенергії

Україна продаватиме електроенергію за кордон

Водночас, Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн. Очікується, що це станеться вже 25 серпня. Утім, до додаткових відключень світла в самій України це не призведе, адже причина, через яку взагалі заговорили про відновлення експорту – очікуваний профіцит потужності в українській енергосистемі в денні години. Тобто, виробленого ресурсу вистачатиме як для забезпечення внутрішніх потреб, так і для продажу.

Як зазначили в "Укренерго", до самого профіциту можуть призвести кілька факторів. Зокрема:

  • спад спеки, а з ним і зниження споживання електроенергії споживачами;
  • вихід із планового ремонту енергоблока однієї з атомних електростанцій.

"Це призводить до профіциту потужності в українській енергосистемі вдень. Коли активно працюють сонячні електростанції", – йдеться в повідомленні.

В "Укренерго" пояснили: енергосистема має працювати збалансовано – кількість виробленої енергії щохвилини має відповідати кількості спожитого. Інакше може статися аварія.

Способів подолання профіциту може бути два. Зокрема:

  • обмеження створення українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

"Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн. Вже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії", – розповіли енергетики.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше в "Укренерго" повідомили, що наступний тиждень (починається 26 серпня) Україна може пройти без відключень світла. Однак лише за умови відсутності форс-мажорів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader