Знайшли симптом, який вказує на підвищений ризик інсульту за 10 років до його появи
Знайшли симптом, який вказує на підвищений ризик інсульту за 10 років до його появи

Знайшли симптом, який вказує на підвищений ризик інсульту за 10 років до його появи

Погіршення когнітивних здібностей та здатності виконувати повсякденні завдання часто є наслідками інсульту, пов'язаними з фізіологічними змінами мозку. Однак нові дані вказують на те, що проблеми з когнітивним здоров'ям у пацієнтів з інсультом можуть розпочатися набагато раніше.

Нове дослідження інсульту

У рамках дослідження вчені відстежували стан 14712 осіб віком від 45 років протягом у середньому 12,5 років, періодично проводячи різні тести для оцінки їхніх когнітивних здібностей. Ці тести включали перевірку пам'яті, швидкості мови й реакції та координації рухів рук. Також оцінювалася здатність учасників справлятися із щоденними завданнями, такими як прання, прибирання, одягання, приймання їжі та управління фінансами.

Результати показали, що у тих, хто згодом переніс інсульт, когнітивні показники почали помітно відставати від тих, хто не зіткнувся з інсультом, за 10 років до його розвитку.

Погіршення розумових здібностей – передвісник інсульту

Найбільш помітні зміни були виявлені в тесті Струпа, який використовується для оцінки когнітивної гнучкості та заснований на феномені затримки реакції на слова, написані кольором, що не відповідає їхньому значенню. У майбутніх пацієнтів з інсультом зниження результатів у цьому тесті починалося за 10 років до інсульту та ставало очевидним за 6 років до нього.

Також було помічено ранні зміни в Короткій шкалі оцінки психічного статусу за 8 років до інсульту. Відмінності у виконанні повсякденних завдань ставали помітними за 2 – 3 роки до інсульту. Вчені також помітили вищу частоту зниження когнітивних здібностей у носіїв гена APOE, що асоціюється з розвитком хвороби Альцгеймера, та у людей з нижчим рівнем освіти.

Автори наголошують, що їхнє дослідження спостережного характеру і не встановлює причинно-наслідкового зв'язку між когнітивними порушеннями та інсультом. Однак вони вказують на те, що когнітивні та функціональні відхилення можуть бути провісниками підвищеного ризику інсульту.

Джерело матеріала
loader
loader