Ознака того, що вам потрібна більш інтенсивна ходьба: нові наукові дані
Ознака того, що вам потрібна більш інтенсивна ходьба: нові наукові дані

Ознака того, що вам потрібна більш інтенсивна ходьба: нові наукові дані

У сучасному світі постійно з'являються нові захопливі факти про користь ходьби. Наприклад, згідно з новим дослідженням у журналі Clinical Rehabilitation, швидка ходьба під час розмови може допомогти людям, які перенесли інсульт, швидше відновити свої когнітивні функції.

Інше дослідження, опубліковане в Journal of Happiness Studies, показало, що ходьба з емпатією до незнайомців, наприклад із думкою "я бажаю цій людині щастя", знижує рівень стресу і робить людей щасливішими. У Journal of Transport and Health інше дослідження виявило, що цілеспрямована швидка ходьба не лише покращує стан здоров'я, а й змушує людей почуватися краще, пише eatthis.com.

Нове дослідження, представлене в JAMA, вказує на чергову перевагу ходьби. Однак для досягнення результатів важливо ходити швидше.

Чому швидка ходьба корисна при захворюванні периферичних артерій (ЗПА)?

Захворювання периферичних артерій є поширеним явищем серед старшого покоління і призводить до звуження артерій, що знижує кровопостачання до кінцівок. Згідно з Mayo Clinic, коли у вас розвивається ЗПА, ваші ноги або руки не отримують достатньо крові, що викликає такі симптоми, як біль під час ходьби.

Інші можливі симптоми включають оніміння, холод у кінцівках, біль, а також еректильну дисфункцію у чоловіків. У рамках річного дослідження вчені прагнули визначити, як ходьба може допомогти зменшити дискомфорт, пов'язаний із ЗПА.

Для цього дослідники запросили 305 осіб із ЗПА пройти тест на ходьбу, протягом якого вони повинні були подолати максимально можливу відстань за 6 хвилин. Після цього учасників розділили на дві групи: одна група мала ходити в повільному темпі, інша – у швидкому, викликаючи легкий або помірний біль. Протягом року учасники обох груп ходили по 50 хвилин на день 5 днів на тиждень. Наприкінці експерименту всі знову пройшли тест на ходьбу, щоб оцінити прогрес.

Результати показали, що ті, хто ходив швидко, змогли пройти майже на 30 метрів більше, ніж до початку дослідження. Натомість учасники, які рухалися повільно, змогли пройти на 6 метрів. Вчені дійшли висновку, що низькоінтенсивна ходьба не є ефективною для пацієнтів із ЗПА.

Також було висловлено припущення, що швидка ходьба може стимулювати розвиток нових кровоносних судин, які допомагають покращити кровопостачання до м'язів. Це підтверджує важливість активної ходьби для здоров’я.

Якщо ви літня людина із ЗПА, ці результати чітко демонструють: швидка ходьба, хоч і викликає дискомфорт, є мудрим рішенням для відновлення здоров’я. Крім того, попередні дослідження вже підтвердили користь швидкої ходьби. Наприклад, у 2015 році дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що 20-хвилинна швидка прогулянка щодня знижує ризик смерті на понад 30%. Крім того, швидка ходьба спалює більше калорій, підвищує рівень енергії, покращує роботу мозку та допомагає краще спати.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як підтягнути груди після 50 років.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader