Харчова кома: 8 способів, як її уникнути
Харчова кома: 8 способів, як її уникнути

Харчова кома: 8 способів, як її уникнути

Ймовірно кожне ваше застілля включає ситні та жирні страви. Однак після переїдання ви ризикуєте потрапити у харчову кому, відчуваючи втому та дискомфорт.

Професійні дієтологи поділилися своїми порадами, щоб допомогти уникнути неприємних наслідків святкування. Більше про це пише eatthis.com.

Що ж таке харчова кома?

Існують різні думки щодо того, що провокує харчову кому або, як її називають науково, постпрандіальну сонливість (втома після їжі).

Однією з причин є тип їжі, яку ви споживаєте. Другою – те, як кров перенаправляється від м’язів до шлунково-кишкового тракту для перетравлення їжі.

"Незважаючи на відсутність точної наукової відповіді, фізіологія вказує на те, що ключ може ховатися в роботі нервової системи", – пояснює представниця Академії харчування та дієтології Крісті Кінг.

Наша нервова система ділиться на дві частини:

  • парасимпатична нервова система, яка відповідає за "відпочинок та травлення";
  • симпатична нервова система, яка активується під час стресу або небезпеки.

"Коли ви їсте, активується парасимпатична система, що знижує активність симпатичної, призводячи до втоми", – додає Кінг.

Інше пояснення полягає в тому, що ви перевантажуєте організм великою кількістю їжі.

"Переїдання призводить до відчуття втоми, оскільки кров переміщується від мозку та кінцівок до травної системи. Також це може бути пов’язано з різким зниженням рівня цукру в крові після споживання страв з високим вмістом рафінованого борошна або солодощів", – розповідає дієтолог Моніка Ауслендер Морено.

Як уникнути харчової коми?

Наповніть тарілку кольоровими продуктами

Фрукти та овочі – ваші союзники. "Клітковина допомагає відчувати ситість, а антиоксиданти покращують загальне здоров’я", – підкреслює Кінг. Вона радить заповнити половину тарілки овочами та фруктами, а вершкові овочі обмежити до однієї ложки.

Їжте рівномірно протягом дня

"Голодування до трапези – прямий шлях до переїдання", – застерігає Ауслендер Морено. Вона рекомендує їсти сніданок та обід як зазвичай і навіть перекусити перед вечерею.

Споживайте їжу розумно

"Контроль порцій допомагає уникнути переїдання. Сфокусуйтеся на їжі, насолоджуючись її смаком і текстурою", – каже Кінг.

Сповільніть темп

Перестаньте поспішати: покладіть виделку між укусами. "Не обов'язково з'їдати все з тарілки", – наголошує Кінг.

Уникайте десертного перебору

"Переходьте до одного-двох улюблених десертів, і поєднуйте їх з білками, щоб сповільнити засвоєння цукру", – радить Ауслендер Морено. Решту солодощів можна забрати додому.

Пийте воду

Регулярне споживання води допоможе підтримати енергію. "Зневоднення тільки посилює втому", – зазначає Кінг.

Прогулянка після трапези

"Це стимулює кровообіг і заряджає енергією. Вийдіть на свіже повітря з родиною", – радить Ауслендер Морено.

Одна порція – достатньо

"Одна тарілка їжі – ідеальна порція, щоб уникнути переїдання", – зауважує Ауслендер Морено.

Раніше OBOZ.UA писав,які ознаки нездорового кишківника.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader