Чим підживлюють туї для пишного росту: найкращі варіанти
Чим підживлюють туї для пишного росту: найкращі варіанти

Чим підживлюють туї для пишного росту: найкращі варіанти

Туї – це одні з найпопулярніших декоративнихрослин, які прикрашають наші сади, парки та подвір'я. Їхня зелена хвоя надає ландшафту елегантності, а здатність адаптуватися до різних кліматичних умов робить їх універсальними.

Однак, як і будь-яка рослина, туї потребують належного догляду для того, щоб радувати своїм пишним і здоровим виглядом. Про те, чим найкраще підживлювати їх, розповідає OBOZ.UA.

Аміачна селітра

Якщо ви спостерігаєте скорочення приросту молодих гілок тоді, коли вони мали б активно рости, а туя жовтіє та втрачає свій природний колір, то їй не вистачає азоту.

В такому разі варто підживити рослину аміачною селітрою. Використовуйте 2 столові ложки на 1 квадратний метр пристовбурного кола.

Суперфосфат

Якщо пагони туї частково набувають червоного або фіолетового відтінку, то рослині не вистачає фосфору. Щоб виправити ситуацію, розсипте по 2 столові ложки суперфосфату на кожен квадратний метр пристовбурного кола і добре полийте рослину.

Хелатом заліза

Якщо туя починає набувати світло жовтого або білуватого кольору, то їй бракує заліза. Візьміть 1% розчин хелатому заліза та обробіть ним крону.

Калімагнезія

Якщо верхня частина крони жовтіє, то дереву бракує калію та магнію. Варто внести 2 ложки калімагнезії на 1 квадратний метр пристовбурного кола та полити рослину.

Чим підживлюють туї для пишного росту: найкращі варіанти

Правильне дозування та обережність

При підживленні туй важливо пам’ятати, що надлишок будь-якого елемента може бути шкідливим. Особливо це стосується азоту, який активізує ріст пагонів. Це добре на початку весни, але небажано наприкінці літа або на початку осені, коли нові пагони можуть не визріти до зими і вимерзнути.

Весняне підживлення

Весняна підгодівля є обов’язковою для будь-якої туї незалежно від її віку. Навесні, через рік після посадки, туя потребує комплексного підживлення, що включає азот, кальцій, фосфор, калій, магній та інші елементи. Серед рекомендованих мінеральних добрив — аміачна селітра, суперфосфат та калійно-магнієві суміші. Для джерела кальцію чудово підходить кісткове борошно.

Осіннє підживлення

Осіннє підживлення має свої особливості. Важливо не перестаратися, адже надмірне внесення добрив може негативно вплинути на рослину. Молоді туї взагалі не потребують підживлення восени, а дорослі — тільки якщо вони ростуть у виснаженому ґрунті. В такому випадку використовують компост, кісткове борошно, деревну золу або торф.

Літнє підживлення

Влітку основне завдання — підготовка до осіннього та зимового періоду. Для пыдживлення використовуйте біогумус та препарати, що підвищують стійкість до грибкових хвороб, такі як Фітоспорін-К або Фітоспорін-М.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як чим потрібно обробити сад восени та як захистити рослини від шкідників.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader