"Став предметом політичних дебатів": Швейцарії рекомендують переглянути свій нейтралітет
"Став предметом політичних дебатів": Швейцарії рекомендують переглянути свій нейтралітет

"Став предметом політичних дебатів": Швейцарії рекомендують переглянути свій нейтралітет

Уряду Швейцарії рекомендують переглянути свій нейтралітет на тлі зростання загроз через агресивну війну Росії проти України. Країні рекомендують зміцнити міжнародне співробітництво, спрямоване на безпекову та збройову політику.

Також уряду радять зміцнити швейцарську збройову промисловість та краще адаптувати її до загроз. Про це йдеться у доповіді Дослідницької комісії з безпеки, створеної рік тому Федеральним департаментом оборони, цивільного захисту та спорту Швейцарії.

Експерти відзначають різке погіршення ситуації в Європі через силову політику і дестабілізацію регіонів, викликану, насамперед, війною Росії проти України. Рекомендації стосуються, серед іншого, нейтралітету та міжнародного співробітництва Швейцарії.

На думку аналітиків, координація інструментів безпекової політики Швейцарії вимагає загальної схеми оборони, яка прояснює завдання та взаємодію військової та цивільної оборони, сприяє стійкості економіки та управління та підвищує поінформованість населення про погіршення ситуації в країні. У зв'язку з цим Комітет експертів рекомендує збільшити оборонний бюджет до 1% ВВП до 2030 року.

Також уряду Швейцарії радять розглядати зовнішню економічну політику як частину економічного забезпечення. Комісія також рекомендує зосередити захист населення на погіршенні ситуації з безпекою та місії, яку необхідно виконати у разі війни.

Крім того, швейцарську збройову промисловість радять заохочувати та забезпечити доступ до проєктів співробітництва ЄС та НАТО. Зокрема пропонується зняти заборону на реекспорт озброєння.

"Співпраця з НАТО та ЄС має продовжувати поглиблюватися з метою досягнення спільного оборонного потенціалу та перетворення його на справжнє оборонне співробітництво. З цією метою необхідно визначити очікування з погляду власної обороноздатності та винагород, які Швейцарія може запропонувати партнерові по співпраці. У цьому контексті необхідно також розвивати військове сприяння у всьому світі", – йдеться у звіті експертів.

Нагадаємо, уряд Швейцарії замовив у Сполучених Штатів додаткові керовані ракети PAC-3 MSE для систем протиповітряної оборони Patriot на 300 мільйонів франків. Строки виконання угоди вже підійшли, але США відклали постачання Швейцарії ракет.

Раніше повідомлялося, що парламентський комітет з безпеки Швейцарії схвалив пропозицію, яка може відкрити шлях до непрямого експорту зброї в Україну. Парламентський орган запропонував внести поправки до чинного закону, який забороняє реекспорт зброї в Україну.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader