Коли святкують День ЗСУ і День захисників і захисниць України у 2024 році
Коли святкують День ЗСУ і День захисників і захисниць України у 2024 році

Коли святкують День ЗСУ і День захисників і захисниць України у 2024 році

Збройні сили України та в широкому розумінні всі захисники нашої держави на сьогодні є найбільш авторитетним та поважним інститутом. І свята, присвячені ним, стають все важливішими з кожним роком.

Коли саме у календарі стоять відповідні дати, розбирався OBOZ.UA. Два окремих свята ми будемо відзначати пізніше цього року.

День захисників та захисниць України

Це свято було встановлене після російської окупації Криму та Донбасу у 2014 року та початку російсько-української війни. Тодішній президент Петро Порошенко запропонував запровадити урочисту дату і вибрав для неї день свята Покрови – історично визначальне свято для українського козацтва. Таким чином Україна остаточно відмовилась від святкування радянського Дня армії 23 лютого.

Спочатку свято називалось День захисників України. Однак у 2021 році наступний голова держави Володимир Зеленський змінив його назву на День захисників та захисниць України, тим самим підсвітивши внесок жінок у захист держави від російської агресії. Відомо, що у лавах ЗСУ служать десятки тисяч жінок.

А у 2023 році свято змінило і дату. Того року Православна церква України здійснила календарну реформу, перейшовши на новоюліанський календар. Всі релігійні свята змістились на 13 днів назад. Отже, свято Покрови стало відзначатись не 14, а 1 жовтня. Щоби гармонізувати обидві дати, президентським указом було перенесено і відповідне державне свято. Таким чином, День захисників та захисниць Україні відзначається щорічно 1 жовтня. Він є державним святом і неробочим днем (за умови, якщо в країні не діє воєнний стан).

День Збройних сил України

Строго кажучи, наступником радянського Дня армії є День Збройних сил України – свято, коли вшановуються всі причетні до ЗСУ. Його відзначають з 1993 року 6 грудня. Саме в цю дату, але двома роками раніше було ухвалено закон "Про Збройні сили України".

Перші роки свято не мало великої популярності. Однак після початку відкритої російської збройної агресії у 2014 році набуло ваги та авторитету.

Тепер щороку до Дня ЗСУ присуджують Премію імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва. Її запровадили 2009 року. Також проводяться тематичні заходи та вшанування пам’яті полеглих воїнів.

Оскільки за історію свого існування свято не міняло ні дати, ні назви, День Збройних сил України святкують 6 грудня. Свято входить до переліку державних, але не є вихідним днем.

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли у 2024 році відзначають День учителя.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader