Неочевидні ознаки, що кавун "накачаний" хімією: варто знати перед покупкою
Неочевидні ознаки, що кавун "накачаний" хімією: варто знати перед покупкою

Неочевидні ознаки, що кавун "накачаний" хімією: варто знати перед покупкою

Літо завжди асоціюється з великою кількістю овочів та фруктів, а також ягід. Але навіть коли воно вже закінчилося, ви все ще можете отримати свою дозу вітамінів. Та обирати їх у магазині потрібно уважно, адже можна легко потрапити на продукти, що містять багато "хімії".

Як перевірити кавун на нітрати вдома

Досвідчені агрономи та садівники рекомендують придбати для себе спеціальний прилад, який може виміряти кількість нітратів у продуктах. Втім, скоріш за все, у вас вдома такого не знайдеться. Та, на щастя, існують й інші методи, які допоможуть визначити наявність хімії в кавуні.

Перший спосіб підійде для тих людей, що вже купили кавун, принесли його додому і потім вирішили дізнатися, чи він натуральний. Отож, ось що вам потрібно зробити. Наберіть великий тазик води чи відро з водою та опустіть у нього кавун.

Він залишився плавати на поверхні, як поплавок? Що ж, тоді з ним усе гаразд, можна сміливо їсти. А ось якщо пішов на дно, тоді це чітка ознака, що у продукті повно нітратів.

Другий варіант простіший: вам потрібно взяти всього шматочок м'якоті кавуна та склянку води. Опустіть кавун у неї, і подивіться, чи змінить вода колір. В ідеалі вона має залишитися прозорою. Втім, якщо вода забарвиться у рожевий чи червоний, значить, ви придбали кавун з неочікуваними добавками.

А якщо у вас вдома знайдеться йод, тоді ви можете провести ще один експеримент над своїм кавуном. Інструкція тут досить проста: відріжте шматочок кавуна та капніть на нього йодом. Якщо м'якоть стала коричневою, тоді їсти продукт можна. Але вона може також стати синьою, зеленою чи фіолетовою – і це ознака наявності великої кількості нітратів.

Кавун
Кавуни потрібно обирати уважно / Фото Pexels

Ознаки стиглого натурального кавуна

А для того, щоб не нести додому вже відразу поганий варіант, потрібно придивитися до кавуна ще перед покупкою. Оцініть його візуально:

  • вага плода не має бути більша, ніж 5 – 7 кілограмів;
  • кінчик має бути сухим, жовтим та тонким;
  • на денці кавуна має бути жовта пляма, а смуги мають бути контрастні;
  • темні плямки та горби на кірці є ознакою використання нітратів.
Джерело матеріала
loader
loader