Осінь українського кіберспорту: перебудова, скандали, змагання та рейтинги на найближчі місяці
Осінь українського кіберспорту: перебудова, скандали, змагання та рейтинги на найближчі місяці

Осінь українського кіберспорту: перебудова, скандали, змагання та рейтинги на найближчі місяці

Українські кіберспортивні команди цього року проживають дуже різні емоції та ситуації - від тріумфальних повернень до глобального перезавантаження. Наші представники змагаються у кращих дисциплінах і виборюють там призові місця, а ринок поповнюється новими командами. OBOZ.UA розповідає про головні кіберспортивні турніри України та світу, на які слід звернути увагу цієї осені.

NAVI знову лідер HLTV

Цього літа українці виграли Esports World Cup 2024 та вийшли на перше місце рейтингу HLTV. Це сталося вперше за понад два роки. Потім вони пропустили вперед Team Vitality, але лише на один тиждень: наприкінці серпня наші повернулися на першу сходинку та за останнім оновленням продовжують очолювати світовий рейтинг.

Осінь українського кіберспорту: перебудова, скандали, змагання та рейтинги на найближчі місяці

Лідерство, схоже, буде закріплене. На тижні Natus Vincere із перемоги стартували у 20-му сезоні турніру ESL Pro League, переграли китайську команду Lynn Vision – 2:0. А вчора українці зустрічалися із Ninjas in Pyjamas і знову виграли 2:0. Наші достроково пробилися до плей-оф, але битва в групі не завершена - треба обходити Eternal Fire, аби потрапити одразу до третього раунду. Загалом там 32 команди розігрують призовий фонд у 750 тисяч доларів.

Перезапуск Monte

Кіберкоманда Monte почала вересень, шокувавши фанатів: у підрозділі СS змінився лідер, коли пішов Сергій Бежанов. Нового тренера довго не шукали, команду з Counter-Strike 2 очолив його асистент, поляк Пйотр "nawrot" Навроцкі. За спиною в нього ігри на кількох великих турнірах, хоча це призначення викликало купу критики - фанати вказують на відхід від української основи команди.

А от у Dota 2 перспективи зовсім погані - довелося закрити склад. Кіберспортивна організація заявила: перша спроба у створенні складу не була достатньо успішною для продовження підтримки напрямку, тому заходити на новий сезон із ним не ризикнули. Попереду робота над помилками. Раніше Monte вигравала другий дивізіон European Pro League, але не змогла досягти значних успіхів у Dota 2 за майже рік свого існування.

Команда Зінченка без турніру

Global Series: 2024 Split 2 Playoffs проходить без команди нашого футболіста - наприкінці літа Passion UA не дозволили виїхати з України. Команда української кіберспортивної організації пропустить змагання з Apex Legends. Водночас, на зустріч їм не пішли й самі організатори, відмовивши у проханні виступати дистанційно.

"Пропустимо фінал другого спліту ALGS. Навіть наявність усіх необхідних документів не допомогла отримати нашим гравцям дозвіл на виїзд. Ми звертались до Міністерства Спорту та Федерації Кіберспорту України, проте, зважаючи на посилені мобілізаційні заходи, вони не змогли нам допомогти. Гравці нашого клубу звертались до організаторів з проханням зробити виключення в нашому випадку і дозволити хлопцям грати з власних домівок, проте вони також отримали відмову".
- Заява "Passion UA"

Це не вперше, коли команді закривають виїзд за межі України - так вони пропустили Esports World Cup 2024 всередині літа.

Коноплянка - із футболу до кіберспорту

Минуло майже 4 місяці із моменту, коли Євген Коноплянка розпочав кіберкар’єру як функціонер: його kONO.ECF вже провів кілька змагань і навіть виграв турнір. Сам екс-футболіст наголосив - на ринку шукали кращих гравців серед вільних команд та буквально підписували тих, хто чудово стріляє і розуміє гру. Кіберкоманда ставить за мету потрапити на Мейджор, до якого ще багато треба пройти і для цього будуть запрошені професіонали:

"У тренувальний процес я не лізу. В цьому немає сенсу, бо я не розуміюся на грі настільки сильно, як хлопці. В першу чергу, я стараюся розповісти про психологію, про такі моменти, коли треба тримати голову холодною. Допомагаю команді покращувати концентрацію та завжди бути зарядженими та сфокусованими".
- Євген Коноплянка, засновник "kONO.ECF"

Далі навіть хочуть створити власну кіберспортивну академію, але спочатку ми маємо побачити, що проект Коноплянки має право на життя та може гідно представляти Україну на міжнародній арені. Мета амбіційна - за перший рік дійти до півфіналу Ріяду.

Осінь українського кіберспорту: перебудова, скандали, змагання та рейтинги на найближчі місяці

Осінь сповнена турнірів

Просто зараз грається наш внутрішній турнір з CS2: пройшли перші два етапи кваліфікації ROG AUTUMN CUP 2024 5×5, ще два будуть за три тижні, а наприкінці вересня кращі команди змагатимуться у плей-оф (фінал 29-го вересня). Особливість турніру - грати можуть лише громадяни України. Переможці отримають чек на 80 тисяч гривень. Проведення фінальної частини турніру планується на HLTV.

На тижні стартував The International 2024. На жаль, українців там не буде - на турнір з Dota 2 не змогли відібратися ані основний, ані молодіжний склади Natus Vincere. Вони не подолали кваліфікації у східно- та західноєвропейському регіонах. Але буде за кого повболівати, на ТІ потрапили чотири українці: Артем "lorenof" Мельник (Aurora), Володимир "No[o]ne-" Міненко (Cloud9), Ілля "Yatoro" Мулярчук і Мирослав "Mira" Колпаков (обидва – Team Spirit).

А от де ми будемо - IESF 2024. Чоловіча збірна України із дисципліни CS2 виборола слот на фінал чемпіонату світу. Ярослав Буряк, Кирило Литвинов, Артем Капран, Захар Сіледчук і Денис Ляшенко у листопаді вирушать до Саудівської Аравії. Там їм протистоятимуть 16 найкращих команд світу. Груповий етап розпочнеться 11-го листопада (суперники поки невідомі), у групі Україна боротиметься за вихід до плей-оф і головний приз у 50 тисяч доларів.

На ще один турнір із CS2 вирушить команда DRILLAS. Кілька днів тому вони виграли кваліфікацію Perfect World Shanghai Major 2024 Middle East - вдалося здолати команду Onyx Ravens. Нам ця команда цікава через двох українців. Перед самим PWSM відбудеться кваліфікація RMR із рекордною кількістю українських кіберспортсменів - аж 16 наших представників, стільки там ніколи ще не було. Головний турнір проводитиметься у грудні, розіграють призовий фонд у понад мільйон доларів. Переможцем першого мейджору, до речі, була українська команда Natus Vincere.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader