Як зменшити запалення та сповільнити старіння: 4 найефективніші харчові звички
Як зменшити запалення та сповільнити старіння: 4 найефективніші харчові звички

Як зменшити запалення та сповільнити старіння: 4 найефективніші харчові звички

Надмірне споживання продуктів, що містять додані цукри, трансжири, насичені жири та інші сильно оброблені продукти, а також недостатнє вживання клітковини сприяє виникненню запальних процесів. Хронічне запалення, якщо його не контролювати, може призводити до серйозних захворювань і пришвидшувати старіння організму.

Але, на щастя, ваше харчування та спосіб життя можуть значно вплинути на боротьбу з ним. Видання eatthis.comопублікувало харчові звички, які варто додати у своє життя.

Замість вершкового масла використовуйте оливкову олію першого віджиму

Для зменшення запалення в організмі та уповільнення старіння, важливо замінити вершкове масло й інші насичені жири на оливкову олію.

"Оливкова олія багата на ненасичені жири (мононенасичені жири), які, як доведено, знижують рівень запальних маркерів у крові", – пояснює дієтолог Рейчел Файн.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Current Pharmaceutical Design, фенольні сполуки, що містяться в оливковій олії першого віджиму, відомі своїми властивостями зменшення запальних реакцій. Ці сполуки можуть уповільнювати старіння і допомагати знизити ризик вікових захворювань.

Наповніть раціон антиоксидантами

"Я завжди рекомендую додавати до раціону якомога більше антиоксидантів, оскільки вони є найкращим засобом для боротьби із запаленням і клітинними пошкодженнями, які виникають з віком", – ділиться дієтолог Моргін Клер.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Oxidative Medicine and Cellular Longevity,антиоксиданти здатні запобігати та уповільнювати процес утворення вільних радикалів в організмі, які є причиною пошкоджень клітин і можуть призводити до серйозних хвороб.

Антиоксиданти можна знайти в багатьох продуктах. "Найкращими їх джерелами є яскраво забарвлені фрукти та овочі, такі як ківі, шпинат, гранати, капуста та інші", – радить Клер.

Споживайте авокадо

"Авокадо – ще один продукт, який я рекомендую, оскільки він багатий поліфенолами-антиоксидантами та вітаміном Е", – розповідає Файн.

Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від окислювальних процесів, що виникають під час метаболізму. Дослідження показують, що антиоксиданти вітаміну Е здатні знижувати когнітивні порушення, пов'язані з віком, і сприяти покращенню мозкової активності. Також встановлено, що вітамін Е має протизапальні властивості.

"Окрім того, авокадо містить невелику кількість лютеїну, каротиноїду, який може допомагати у запобіганні віковій дегенерації жовтої плями", – додає Файн.

Додавайте до страв волоські горіхи

Ще один важливий продукт для зменшення запалення – це волоські горіхи.

"Волоські горіхи містять омега-3 жирну кислоту альфа-ліноленову (ALA), яку організм перетворює на EPA та DHA – важливі речовини для розвитку та функціонування мозку", –зазначає Файн.

Щоб збільшити споживання волоських горіхів, можна додавати їх до вівсянки чи йогурту зранку, використовувати як посипку для салатів або просто перекушувати жменею протягом дня.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як навчитися правильно харчуватися.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader