Ринок кукурудзи: основні напрямки експорту можуть змінитися
Ринок кукурудзи: основні напрямки експорту можуть змінитися

Ринок кукурудзи: основні напрямки експорту можуть змінитися

Динаміка експорту кукурудзи в 2023/24 МР була зовсім нетиповою, що пов’язано з поступовим відновленням роботи морського коридору у вересні 2023 року.

Про це повідомляє аналітик ринку зерна та логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

Він зазначив, що відкладений експортний потенціал кукурудзи на другу половину сезону було реалізовано з деякими рекордними обсягами для квітня та червня. 

«У новому 2024/25 МР ми очікуємо повернення до більш традиційного розподілу експортних обсягів за місяцями», — додав фахівець.

І уточнив, що основними напрямками експорту кукурудзи в 2023/24 МР стали Іспанія, Китай та Єгипет.

На 2024/25 МР Максим Харченко прогнозує, що географія експорту кукурудзи може дещо змінитися. 

«Єгипет та Туреччина залишаться серед основних покупців української кукурудзи, зокрема через неврожай кукурудзи в росії. Очікується зниження якості пшениці в ЄС до кормової, що знизить залежність від імпорту кукурудзи. Наш основний покупець у 2023/24 МР Іспанія — матиме кращий врожай, що вплине на зменшення її апетитів на українську кукурудзу», — прогнозує експерт. 

Крім того, він зауважив, що Індія, яка зазвичай експортує від 2 до 4 млн т кукурудзи, 2024 року планує імпортувати рекордний 1 млн т, в основному з М’янми та України, які вирощують кукурудзу без ГМО (в 2023/24 МР Україна поставила в Індію 445 тис. т кукурудзи).

«Зменшення попиту на деяких основних напрямках експорту української кукурудзи має бути збалансованим тим фактом, що, за нашими оцінками, експортний потенціал України знизиться на 30% рік до року через гіршу врожайність та низькі перехідні запаси», — вважає Максим Харченко.

Він нагадав, що в Україні збиральна кампанія кукурудзи розпочалася на декілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Зібрано лише 2% від планових площ, а врожайність знаходиться на рівні 4,63 т/га проти 3 т/га на старті минулого сезону. 

«Перші цифри врожайності завжди знаходяться на низькому рівні, оскільки збирання відбувається на полях, які найбільше постраждали від посухи. Ми очікуємо покращення цього показника зі збором урожаю в більш північних областях України», — підсумував аналітик.

Джерело матеріала
loader
loader