Сейм Польщі остаточно скасував суперечливу реформу Конституційного суду часів "ПіС"
Сейм Польщі остаточно скасував суперечливу реформу Конституційного суду часів "ПіС"

Сейм Польщі остаточно скасував суперечливу реформу Конституційного суду часів "ПіС"

Польський Сейм у п’ятницю, 13 вересня, остаточно ухвалив поправки до законодавства, покликані скасувати запроваджені попередньою владою "Права і справедливості" зміни до Конституційного трибуналу, розкритиковані ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF FM.

Ухвалені Сеймом Польщі поправки передбачають, серед іншого, нову процедуру обрання суддів Конституційного трибуналу: їх повинні підтримати три п’яті польських парламентарів, а не абсолютна більшість, що збільшує вагу опозиції в процесі.

Кандидати в судді Конституційного трибуналу Польщі також не можуть протягом попередніх чотирьох років бути депутатами, сенаторами, членами Європейського парламенту, уряду або політичної партії.

Інші пункти стосуються перехідних положень, які скасовують чинні – ухвалені за правління "Права і справедливості" – закони, що стосуються функціонування Трибуналу.

Разом із ухваленою в березні постановою затверджені законодавчі положення становлять пакет комплексної реформи Конституційного трибуналу, який вніс чинний уряд Дональда Туска.

Ухвалені парламентом закони ще має підписати президент Анджей Дуда, який конфліктує з нинішнім урядом.

Нова польська влада звинувачує попередників в особі "Права і справедливості" в тому, що їхня судова реформа призвела до політизації Конституційного трибуналу та незаконних призначень його суддів, зокема голови Трибуналу Юлії Пшилебської.

Після перших кроків нового уряду Польщі з виправлення ситуації Європейська комісія розблокувала для країни доступ до 137 мільярдів євро з фондів ЄС.

Більше про це читайте у статті Суд схиляють до перезавантаження: як Дональд Туск вирішує конституційну кризу в Польщі.

Джерело матеріала
loader
loader