Шмигаль назвав фактори, завдяки яким Україна зробить Європу сильнішою
Шмигаль назвав фактори, завдяки яким Україна зробить Європу сильнішою

Шмигаль назвав фактори, завдяки яким Україна зробить Європу сильнішою

Україна зробить потужний внесок у майбутнє Європи завдяки низці факторів, одним із яких є найпотужніша армія. Перемога України - це перемога Європи, європейських цінностей та європейської безпеки.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє Урядовий портал.

«Майже мільйон ветеранів з досвідом бойових дій. Один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів, який зростає в рази щороку. Маємо спроможність виробляти майже 2 мільйони дронів на рік, боєприпаси до них та різні зразки артилерії», - зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна робить ставку на нові технології, цифровізацію й інновації, і що наша держава є фактором майбутньої безпеки Європи та світу.

«Україна - це також резерв критичної сировини для вільної Європи, для вільного світу. 21 елемент з 30 визначених Європою як критична сировина є в Україні. Літій, графіт, кобальт, нікель, титан. 5% копалин світу тут. Ми готові реалізовувати проекти з переробки та створювати товари з доданою вартістю», - підкреслив очільник уряду.

Як зазначив Шмигаль, останній звіт про майбутнє європейської конкурентної спроможності свідчить про те, що вона знижуватиметься без України. Тому, за його словами, Європа зацікавлена в Україні не менше, ніж Україна зацікавлена в Європі.

«Європейський бізнес прагне захистити ланцюги доданої вартості, перенести виробництва ближче до ринків збуту. Україна найбільш перспективний майданчик. Маємо інфраструктуру, кваліфікований персонал, сусідство з країнами ЄС. Ми здатні бути фабрикою Європи», - зазначив Прем’єр-міністр.

Шмигаль також зауважив, що Україна буде невід'ємною частиною Європейської логістичної системи. Для цього створюється єдиний логістичний простір від Лісабону до Харкова, від Балтійського до Чорного моря.

«Україна є і буде одним із гарантів світової продовольчої безпеки. До початку повномасштабної війни ми забезпечували понад 15% світового експорту кукурудзи, 10% пшениці, 15-20% ячменю і понад 50% сонячної кукурудзи. У середньостроковій перспективі потенціал виробництва агропродукції близько 200 млн тонн. І це дозволить майже вдвічі збільшити обсяг аграрного експорту», - зазначив глава уряду.

Водночас Україна робить ставку на переробку. В перспективі планується переробляти понад 50% врожаю в товари з високою часткою доданої вартості.

Ще одним важливим фактором, який озвучив Шмигаль, є відбудова України. Адже це нові можливості для бізнесу та партнерів. Серед пріоритетів відновлення, за його словами: енергетика, житло людей, соціальна інфраструктура, АПК й розмінування.

Як повідомляв Укрінформ, у зверненні до учасників XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів бути рішучішими й допомогти Україні захистити небо.

Фото: Кабмін

Теги за темою
Україна Європа
Джерело матеріала
loader
loader