Коломойського позбавили громадянства Кіпру: що сталося
Коломойського позбавили громадянства Кіпру: що сталося

Коломойського позбавили громадянства Кіпру: що сталося

У рішенні Ради міністрів Кіпру від 4 вересня 2024 року зазначено, що як до, так і після натуралізації, Коломойський є особою сумнівного характеру. Повідомляється, що набуття ним громадянства Кіпру створює величезний ризик для репутації країни.

Чому Коломойський втратив громадянство Кіпру

Як пишуть ЗМІ, ключовою причиною для позбавлення Ігоря Коломойського громадянства Кіпру було те, що олігарх приховав факт відкритої справи про ухилення від сплати податків у Росії, яку розслідували проти нього в 2008 році.

Олігарх отримав "золотий паспорт" Кіпру ще в далекому 2010 році через "значні інвестиції в острівну країну".

Розслідування незалежної комісії встановила причетність Коломойського до інших серйозних злочинів:

  • Коломойський має обвинувачення у відмиванні грошей та шахрайстві на суму 130,5 мільйонів доларів у період 2013 – 2020 років.
  • Також олігарх має обвинувачення у розтраті 250 мільйонів доларів "Приватбанку".
  • Міністерство юстиції США розпочало в серпні 2020 року провадження щодо арешту майна в різних штатах, придбаного через відмивання грошей кіпрським відділенням "Приватбанку".
  • У 2021 році Державний департамент заборонив Коломойському в'їзд до США через його причетність до великих корупційних справ.
  • У вересні 2019 МЗС повідомили про напади на колишнього голову НБУ, одного з керівників рекапітуляції та націоналізації системного "Приватбанку", одним із власників якого є Коломойський. Він використовував відділення на Кіпрі для відмивання коштів та інших протиправних дій.
  • Широко задіяв підрозділ із боротьби з приховуванням злочинів

Окрім кіпрського громадянства Ігор Коломойський є громадянином Ізраїлю з 1995 року, а також України.

Цікаво! У 2014 році, коли Коломойський ще був головою Дніпропетровської області, олігарх зазначав, що не вважає порушенням наявність ще двох громадянств. Тоді він казав, що "закон забороняє подвійне громадянство, а потрійне – ні".

Теги за темою
Ігор Коломойський
Джерело матеріала
loader
loader