Кіпр забрав громадянство у Коломойського: його визнали загрозою репутації
Кіпр забрав громадянство у Коломойського: його визнали загрозою репутації

Кіпр забрав громадянство у Коломойського: його визнали загрозою репутації

Кіпр позбавив свого громадянства вісім людей. Серед них – і вже колишній власник "золотого паспорта"Ігор Коломойський.

Кіпрське громадянство олігарха влада Кіпру визначила як таке, що загрожує репутації держави. Подробиці повідомило кіпрське видання Philenews.

За даними видання, рішення про позбавлення кіпрського громадянства українського олігарха Ігоря Коломойського було ухвалено ще 9 квітня 2024 року. Підставою для цього стала заява влади Кіпру про те, що це громадянство Коломойський отримав "шляхом шахрайства, неправдивих заяв та приховування істотних фактів".

"У рішенні від 09.04.2024 зазначено, що як до, так і після натуралізації він був і є особою з сумнівною репутацією, тож його натуралізація і присутність на острові створювала і ствоює величезний ризик для репутації Кіпру", – зазначає Philenews.

Цікаво, що як ключовий при ухваленні рішення видання називає той факт, що Коломойський у своїй заяві на отримання громадянства у 2010 році через інвестиційну програму не згадав, що фігурує у справі про ухиляння від сплати податків у РФ від 2008 року.

Також Philenews нагадало про те, в чому обвинувачують Коломойського в Україні.

"В Україні олігарха звинувачують в ухиленні від сплати податків і розкраданні в українській нафтовидобувній компанії "Укрнафта" і НПЗ "Укртатнафта". Крім того, Коломойському пред'явлені численні звинувачення, включно з розтратою майже 145 мільйонів доларів США з найбільшого приватного банку України та участь у схемі замовного вбивства. За даними слідства, Коломойський нібито віддав наказ про вбивствокерівника "однієї з законних компаній", який у 2003 році відмовився прийняти рішення, яке відповідало його власним інтересам. Зараз він перебуває під вартою у цій справі", – пише видання.

Кіпрські журналісти згадали також про  "відмивання понад 36 млн доларів шляхом переведення коштів за кордон з використанням інфраструктури підконтрольних банків" у період з 2013 по 2020 роки.

"Після розслідування, проведеного незалежною комісією, було встановлено, що Коломойський причетний до серйозних злочинів, які привернули широку міжнародну увагу з боку державних і приватних організацій значними негативними коментарями та звинуваченнями в шахрайстві на величезні суми. Серед іншого зафіксовано затримання СБУ 09.02.2023 підозрюваних у відмиванні грошей та шахрайстві на суму 130,5 млн доларів у період 2013-2020 років; нові звинувачення, цього разу у розтраті суми 250 мільйонів доларів у Приватбанку, філія якого також діяла на Кіпрі", – пише видання.

Також Philenews  згадало, що у серпні 2020 року Міністерство юстиції США розпочало провадження щодо арешту майна, придбаного кіпрським відділенням Приватбанку, у різних штатах, а 5 березня 2021 року Держдеп заборонив Коломойському в'їзд до США через причетність до корупційних справ. 

А у вересні 2019 року, за даними видання, МЗС Кіпру отримало інформацію про використання кіпрського відділення Приватбанку "для відмивання незаконних грошей та інших протиправних дій".

Окрім Коломойського того ж дня Кіпр позбавив громадянства родину єгипетського інвестора Мохамеда Абдельрахмана Мохамеда Салема та сім'ю росіянина Максима Захарченка.

Нагадаємо, відомо, що у Коломойського було щонайменше три громадянства: України, Кіпру та Ізраїлю. Навесні 2023 року, вже перебуваючи під вартою, Коломойський заявив журналістам, що його позбавили громадянства України. Опосередковано це підтверджувалося текстом підозри олігарху: там зазначено, що Коломойський має два громадянства, але не України.

Коломойський намагався  оскаржити у суді указ Зеленського про громадянство. Однак зробив він це лише наприкінці листопада 2023-го, вийшовши за межі встановленого законодавством шестимісячного терміну. Він пояснив, що нібито не знав, що його позбавили громадянства, але Верховний Суд це не переконало.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader