Дискредитували імідж України: ДБР завершило розслідування щодо злочинної групи, до складу якої входили нардепи та експрокурор
Дискредитували імідж України: ДБР завершило розслідування щодо злочинної групи, до складу якої входили нардепи та експрокурор

Дискредитували імідж України: ДБР завершило розслідування щодо злочинної групи, до складу якої входили нардепи та експрокурор

Державне бюро розслідувань завершило розслідування у справі учасників злочинної організації, яких підозрюють у державній зраді. Серед фігурантів були народні депутати та колишній прокурор.

За завданням спецслужб РФ зловмисники організували заходи щодо дискредитації іміджу України на міжнародній арені для погіршення дипломатичних відносин із США та ускладнення вступу нашої країни до Європейського Союзу та НАТО. Про це повідомили у прес-службі ДБР.

Злочинну організацію викрили у листопаді 2023 року. До її складу входили діючий та колишній народні депутати, помічник одного з них, а також екс-прокурор. Тоді підозру у державній зраді та участь у злочинній організації отримав чинний нардеп, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. В даний час він перебуває під вартою.

Ще одному фігуранту – колишньому нардепу повідомили про підозру в участі у злочинній організації. Зловмисник організовував різні медіамероприємства, де розповсюджували фейки про українську владу та західних партнерів нашої країни.

Правоохоронці з'ясували, що це була чітко спланована спецоперація російських спецслужб, метою якої було дискредитувати українсько-американські відносини та загальмувати інтеграційні процеси входження України до ЄС та НАТО. Окрім нардепів у подібних заходах взяв участь колишній прокурор. Він публічно доводив фейки країни-агресора з погляду права.

Як відомо, йдеться про колишніх нардепів Андрія Деркача та Олександра Дубінського. Депутати входили до злочинної організації, створеної першим заступником начальника головного управління генерального штабу ЗС РФ Володимиром Алексєєвим та його помічником Олексієм Савіним. Організація мала чітку ієрархічну структуру та мала детальний розподіл обов'язків. Фінансували проект російські спецслужби, гроші передавалися в Україну через помічника колишнього нардепа. За попередніми оцінками, російські спецслужби витратили на цю організацію щонайменше 10 млн доларів США.

У ході слідства також було вивчено документи, що підтверджують поїздки народного депутата до Москви та Санкт-Петербурга. Ймовірно, він їздив на зустріч із російськими кураторами та у жовтні 2019 року перед скандальною пресконференцією. Він, за задумом російських кураторів, як професійний медіакілер, мав розставляти необхідні акценти насамперед для західної аудиторії.

Комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза виявила у промовах депутата на пресконференції висловлювання, спрямовані на підрив обороноздатності, шкоду державній та економічній безпеці України. Крім того, депутати реєстрували у парламенті проєкти постанов щодо створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування "фактів", які вони викривали на своїх пресконференціях.

Також ДБР у рамках кримінального провадження розслідує факт придбання сім'єю нардепа нерухомості в Іспанії за російські гроші. Зокрема, йдеться про купівлю двох квартир у Барселоні за 288 тисяч та 100 тисяч євро. Квартири були придбані цивільною дружиною нардепа та його матір'ю, причому в останньої джерелом доходів усі ці роки була лише українська пенсія. Більшість коштів на придбання квартир в Іспанії жінки одержали на свої банківські рахунки з Росії. Гроші перерахували дві громадянки Росії, які швидше за все пов'язані з російськими спецслужбами, а одна з них навіть працювала в Кремлі.

Чинний та колишній народні депутати, колишній прокурор звинувачуються у державній зраді у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, у США стежать за розвитком справи депутата Дубінського, затриманого та заарештованого за підозрою у державній зраді. Політик у минулому був пов'язаний із Руді Джуліані – ексадвокатом 45-го президента США Дональда Трампа.

Раніше повідомлялося, що народний депутат III-IX скликань Андрій Деркач, якого в Україні підозрюють у державній зраді та оголосили у розшук, став кандидатом до Ради Федерації РФ від Астраханської області. Він уже має громадянство країни-агресора.

Як писав OBOZ.UA:

– 13 листопада 2023 року Дубінському офіційно оголосили підозру у справі про держзраду. СБУ та ДБР зібрали докази, що нардеп здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь РФ.

– 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав політику запобіжний захід. Чинного депутата Верховної Ради відправили до СІЗО на 60 діб. До цього він перебував під цілодобовим домашнім арештом за підозрою у незаконному переправленні людей через держкордон.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader