Визначальні два фактори: в ISW пояснили, від чого залежить здатність України дати відсіч Росії
Визначальні два фактори: в ISW пояснили, від чого залежить здатність України дати відсіч Росії

Визначальні два фактори: в ISW пояснили, від чого залежить здатність України дати відсіч Росії

На третій рік повномасштабної війни Україна потребує формування ефективних бойових підрозділів, які можуть захищати критичні райони та заперечувати ініціативу в масштабах усього фронту. Хоча країна зробила кроки для вирішення проблеми нестачі особового складу, затримки та недостатність західної військової допомоги продовжують обмежувати її здібності дати відсіч РФ.

Про це пише Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) у зведенні за 16 вересня. На думку військових експертів, іноземні союзники могли б значно підвищити ефективність зусиль Києва щодо формування та відновлення Сил оборони, надавши більше механізованої техніки.

Український лідер Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN 13 вересня, що країні "потрібно 14 бригад, щоб бути готовими" до невказаних вимог, і що Україна не змогла оснастити "навіть чотири" з них західною допомогою, яка повільно надходить.

Він зазначив, що Україна збільшує внутрішнє виробництво безпілотників та передає обладнання зі складів чи резервних бригад, щоб спробувати компенсувати недостатні ресурси. Також президент заявив, що ці недостатні поставки, особливо бронетехніки та артилерійських боєприпасів, призвели до втрат особового складу Сил оборони.

Приблизно в цей же час голова комітету Верховної Ради України з оборони Олександр Завітневич повідомив виданню Financial Times, що українська мобілізація йде "за графіком" і що нещодавно навчені сили можуть "втрутитися" у поле бою, мабуть, через три місяці.

Командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк ще в травні 2024 року говорив, що Україна працює над створенням 10 нових бригад, але основним вузьким місцем в оборонних операціях країни є обладнання, а не особовий склад.

ISW давно оцінював, що здатність України захищатися від російських наступальних операцій та кидати виклик загальнофронтовій ініціативі значною мірою залежить як від надання військової допомоги Заходом, так і від зусиль Києва щодо відновлення існуючих підрозділів і створення нових. За словами аналітиків, для вирішення останньої з цих проблем Україна зробила значні кроки.

"Українські сили частково пом'якшили брак артилерійських боєприпасів, що виник внаслідок затримок у наданні західної допомоги, використовуючи FPV-дрони для стримування атак російської піхоти та бронетехніки. Але такі безпілотники не здатні компенсувати тактичні вимоги традиційної польової артилерії", – підкреслили експерти.

Вони додали, що також Україна зробила кроки щодо збільшення внутрішнього виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів, але їй довелося будувати ці галузі переважно з нуля під час війни. Крім того, з 2022 року країна працює над збільшенням виробництва бронетехніки, враховуючи БТР, але не може виготовляти повноцінні танки.

"США та інші іноземні союзники, ймовірно, можуть значно підвищити ефективність зусиль України щодо формування та відновлення сил, надавши українській армії більше механізованої техніки, як-от БТР M113, БМП Bradley та основні бойові танки", – вважають у ISW.

Там зазначили, що нещодавно Україна перетворила одну з бригад піхоти на механізовану піхотну бригаду після того, як її було оснащено німецькими танками Leopard.

"Створення більшої кількості української піхоти без пропорційного збільшення механізованої техніки не призведе до суттєвого збільшення бойової могутності України чи підвищення її бойових можливостей", – констатували аналітики.

Як повідомляв OBOZ.UA, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс вважає, що повномасштабна війна в Україні, розпочата країною-агресором Росією, не завершиться ні 2024-го, ні 2025 року. Він закликав союзників бути готовими до того, що Київ потребуватиме довгострокової підтримки.

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон теж наголосив, що країнам Заходу варто перестати бути "одержимими психодрамою Путіна" та зосередитися на допомозі Україні. Він закликав надати Силам оборони всю необхідну їм зброю.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader