"Злочини росіян у Бучі дуже нагадують Катинь": Дуда виступив з нагоди 85-річчя сталінської агресії проти Польщі
"Злочини росіян у Бучі дуже нагадують Катинь": Дуда виступив з нагоди 85-річчя сталінської агресії проти Польщі

"Злочини росіян у Бучі дуже нагадують Катинь": Дуда виступив з нагоди 85-річчя сталінської агресії проти Польщі

Режим російського диктатора Володимира Путіна нічим не відрізняється від сталінського режиму, а злочини, які нині вчиняє Росія в Україні, є такими ж тяжкими, як і ті, які скоював Радянський Союз у 1939 році проти Польщі.  А злочини комуністів у Катині понад 80 років тому схожі до нещодавніх російських у Бучі.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда 17 вересня, покладаючи вінок до памʼятника загиблим і закатованим комуністами полякам у Варшаві. Він закликав до того, щоби Росія була притягнута до відповідальності за скоєні злочини в Україні, пише Polskie Radio.

У своєму виступі Дуда нагадав, що 17 вересня 1939 року до гітлерівської Німеччини, яка напала на Польщу 1 вересня, приєднався СРСР.

"Результатом цього потім була Катинь і вбивство польських офіцерів, здійснених радянською владою. Це були сотні тисяч людей, які втратили дах над головою, для яких розпочалася "Голгофа Сходу": вивезення на Сибір, переслідування радянськими комуністами", – нагадав Дуда.

Він наголосив, що це були "найчорніші роки" для Польщі в минулому столітті, за результатами війни Польща на довгі роки опинилася в радянській зоні впливу, а російські війська було виведено з країни лише в 1993 році.

Дуда наголосив: нинішня російська агресія проти України та злочини росіян, наприклад у Бучі, "дуже нагадують катинський метод вбивств беззахисних людей із завʼязаними ззаду руками".

"Це нам, полякам, добре відомо, ми добре розуміємо, як потерпають сьогодні українці і тому хочемо допомагати нашим українським сусідам. Ми сподіваємося, що російський імперіалізм не переможе і західна спільнота, до якої ми належимо, стоятиме мужньо, відважно і рішуче, зупиняючи російський імперіалізм і підтримуючи сьогодні українців у захисті їхньої вітчизни від російської агресії", – наголосив Дуда.

Він зазначив, що історія показує: незалежно від того, чи то царський, радянський чи путінський імперіалізм, "це все той же страшний монстр".

Дуда запевнив у подальшій підтримці Польщею України та закликав світову спільноту притягнути Росію до відповідальності за скоєні злочини.

"Ці злочини вимагають справедливого суду для винних. Особливо, винуватці злочинів, скоєних росіянами впродовж останнього року в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності саме для того, щоби такі злочини, як Катинський розстріл, як і ті злочини, які сьогодні чинять росіяни в Україні, ніколи більше не повторилися. Сьогоднішній обов’язок світу – це, по-перше, виявити злочинців. По-друге, спіймати їх, по-третє – судити, щоби вони відбули сурове покарання", – наголосив Анджей Дуда.

Нагадаємо, 85 років тому, 17 вересня 1939 року, радянські війська увійшли на територію Польщі, порушивши підписаний договір про ненапад, який мав діяти до кінця 1945 року. Вторгнення було збройним нападом, здійсненим без оголошення війни.

Як повідомляв OBOZ.UA, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія зобов'язанавідшкодувати Україні збитки, завдані під час війни. Наша держава не має відбудовуватися власним коштом, як це робила Польща упродовж 40 років.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader