Північна Македонія схвалила сумнівну позику на 500 млн євро від Угорщини
Північна Македонія схвалила сумнівну позику на 500 млн євро від Угорщини

Північна Македонія схвалила сумнівну позику на 500 млн євро від Угорщини

Парламент Північної Македонії у вівторок, 17 вересня, схвалив законопроєкт, що дозволить країні отримати кредит у 500 мільйонів євро від угорського банку, який ЗМІ раніше пов’язували з грошима з Китаю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AFP.

Рішення північномакедонського парламенту формально схвалює пропозицію Угорщини надати країні півмільярдну позику з трирічним пільговим періодом і 15 роками на погашення кредиту.

Кредит обговорювався в середині липня під час зустрічі між прем'єр-міністром Північної Македонії Християном Міцкоскі та його угорським візаві Віктором Орбаном в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні.

Північномакедонська опозиція розритикувала ухвалене рішення через відсутність прозорості.

Депутатка від Соціал-демократичної партії Саня Лукаревська заявила, що влада приховує походження грошей, з яких надається позика.

"Це типова стратегія авторитарних держав, які використовують фінансові засоби для збільшення боргу і нав'язування політичних та економічних умов, як ми бачили в багатьох інших державах", – сказав її однопартієць Фатмір Бітічі.

За даними сайту розслідувань VSquare, кошти для позики Північної Македонії надійшли з кредиту в 1 мільярд євро, який Угорщина взяла у Китаю.

Про цю позику, оформлену у квітні, також стало відомо постфактум – у липні.

Як нагадує VSquare, прем’єр Північної Македонії раніше заявляв, що позику у 500 мільйонів євро для його країни надасть "одна з європейських країн", а її зв’язок з Китаєм чи Росією заперечував.

Зазначимо, що партія влади у Північній Македонії, ВМРО-ДПМНЄ, має тісні зв'язки з Віктором Орбаном і його партією "Фідес".

Вони почались ще за експрем’єра Ніколи Груєвського, який після втрати влади у 2016 році та звинувачень у корупції втік до Угорщини та отримав там політичний притулок.

Партія ВМРО-ДПМНЄ перемогла на парламентських виборах у Північній Македонії у травні 2024 року та очолила урядову коаліцію.

Джерело матеріала
loader
loader